Totaal aantal pageviews

zondag 18 mei 2014

Cadeau!

Ha een nieuwe aanwinst voor mijn verzameling oude meisjesboeken.
En nog wel een van Freddy Hagers. Een schrijver waar ik dol op ben, vanwege de merkwaardige stijl van schrijven. Altijd meteen herkenbaar.
Ik was er altijd van uit gegaan dat Freddy een vrouw was, maar nee hoor, Freddy Hagers is een pseudoniem van Frederik August Betlem.
En wat heeft die man veel geschreven. Alle Marjoleintje van het pleintje boeken en Kathinka van de huishoudschool en.........

Maar nu het leuke, ik kreeg dit boek zomaar van Els. (zij van KnutzEls). Els vond het op een rommelmarkt en knapte het helemaal op, het boek lag uit elkaar.  En vervolgens kreeg ik het cadeau. Ik weet niet hoe het er uit zag natuurlijk, maar ik weet wel hoe het er nu uit ziet: prachtig, echt heel mooi gerestaureerd.
Ik ben er hartstikke blij mee. Els nogmaals: dankjewel! 

Ook in dit boek staat geen jaartal, daar deden ze niet aan bij Uitgeverij Kluitman te Alkmaar,  maar ik denk vroege jaren vijftig.
Els schreef me dat ze het boek eerst gelezen heeft voor ze het opstuurde. 'Zo onschuldig' schreef ze. Ik heb het ook meteen gelezen en inderdaad zoooo onschuldig. Wat een totaal andere wereld was het toen. Lieve meisjes, braaf, hoogstens een tikje ondeugend (a la Joop ter Heul)  en goed verzorgd in het gezin.
Meisjesboeken voor meisjes die zelf ook zo waren. Voorbij...


4 opmerkingen:

Anita Willems zei

Wat een leuke vondst en zo lief dat je het gerestaureerd cadeau kreeg.
Kluitman uitgeverij viert dit jaar haar 150 jarig bestaan, weet ik sinds ik op twitter daarover allemaal berichtjes voorbij zag komen.
Deze schrijver kende ik trouwens nog niet.

Juffrouw Waardvleugel zei

Laatst op een markt in de buurt zag ik een aantal van dit soort boekjes. Een volgende keer neem ik ze mee.

Thérèse zei

Ja, die uitgeverij komt mij wel bekend voor. Maar heel goed herinner ik mij die boeken niet meer.
Wat aardig van KnutsEls!

Hanneke zei

Aardig van Els!
Ik vond die meisjesboeken zooooo saai vroeger. Daar gebeurde helemaal niets in. Inderdaad, meisjesboeken voor meisjes die zelf ook zo waren/leefden. Daar hoefde ik niet over te lezen. Ik heb Joop ter Heul pas gelezen toen ik al lang volwassen was, om het gelezen te hebben. Toch las ik ook wel meisjesboeken, want ik was een lezer en je moest iets als de jongensboeken in de bieb (Arendsoog,Pim Pandoer, enz.)uit waren. Heiligenlevens waren nog veel erger. :-)