Totaal aantal pageviews

dinsdag 21 mei 2013

Agent Orange

In het oorlogsmuseum in Saigon hangt deze foto. Op het eerste gezicht ziet het vrij normaal uit: een moeder met haar dochter.  Maar het is niet normaal. Deze moeder kreeg twee blinde dochters nadat haar man blootgesteld was aan Agent Orange, een ontbladeringsmiddel.  De Amerikaanse oorlog heeft aan circa 2,5 miljoen Vietnamezen het leven gekost en grootscheepse schade toegebracht aan het land. Veel Vietnamezen raakten op gruwelijke wijze verwond door onder andere het gebruik van chemische middelen. Daarbij komt dat nakomelingen van de Vietnamezen, die in de met chemische middelen bestookte gebieden leefden nog steeds (klein-)kinderen krijgen, die lichamelijk gehandicapt worden geboren en ernstig mismaakt.
Nadat we het hele museum hadden bekeken zagen we beneden in de hal een groepje van deze mismaakte mensen die door het maken en verkopen van parelfiguurtjes aan de kost proberen te komen. Er zijn tehuizen voor  kinderen, maar er is altijd geld te weinig.
Amerikaanse bedrijven die zich in Vietnam willen vestigen mogen dat, maar moeten eerst een bedrag betalen ten behoeve van de verzorging van Agent Orange slachtoffers. Starbucks heeft dat pas gedaan. En KFC al langer geleden. Maar MacDonalds bijv. wil dat niet doen.

3 opmerkingen:

Stins zei

Zoooo vreselijk.... Wat een langdurige narigheid...

Wieneke zei

Een oorlog duurt nooit het aantal jaren dat hij duurde.

Juffrouw Waardvleugel zei

We weten niet half wat voor leed deze oorlog gemaakt heeft. Met groet!