Totaal aantal pageviews

zondag 19 juni 2016

Pensionado

Facebook heeft al een tijd de gewoonte om je te laten zien wat je vandaag  precies een jaar geleden postte. Of vijf jaar!
Dit lieten ze me gisteren zien.  Vijf jaar geleden.

Getver, wat ziet het er grauw uit. Nou ja, echt rapportenweer!

Echt al vijf jaar geleden. Ik kan het niet geloven. Vijf jaar.
Die rapporten die ik toen moest maken,  waren de allerlaatste rapporten die ik in mijn leven schreef.
En geloof me, op mijn school waren die rapporten zeer uitgebreid, het was heel veel werk.
Na mijn vertrek hebben ze dat natuurlijk onmiddellijk veranderd, haha. 

Enfin, na die rapporten volgde een geweldig afscheid. Van mijn laatste groep, van de collega's en van de school.
Gelachen hebben we die dag. Gelachen en gehuild.


Ik ben dus al vijf jaar met pensioen. Belachelijk gewoon.
De eerste twee jaar heb ik nog vaak ingevallen. Ik was er toen vaker dan sommige parttimers.
Op een gegeven moment wilde ik niet meer invallen. Ik vond het moeilijk, niet leuk, de kinderen kenden mij niet meer, kortom, dat was dat.
Toch ben ik er nog steeds. Maar dan als vrijwilliger. Er is inmiddels nog een pensionado ( een oud-leerkacht) bijgekomen als vrijwilliger. Hij is de vader van een jonge collega.
Wat me er aan herinnerde dat ik zelf als jonge juf, mijn vader inzette in mijn klas. Als leesvader.
Mijn vader was toen een beetje treurig aan het worden omdat hij net gepensioneerd was en het hem niet erg beviel. Hij was een uitstekende leesvader en het heeft hem echt wel geholpen. En mij toen ook natuurlijk.

'Ach' zei de dochter van de andere pensionado deze week tegen haar vader en tegen mij: 'Jullie kunnen het onderwijs gewoon nog steeds niet loslaten'.
Tja, daar had ze wel een beetje gelijk in!

8 opmerkingen:

Happy Earl Grey zei

De tijd vliegt en dat kun je gewoon niet geloven. Met diezelfde snelheid worden we oud en dat vind ik minder fijn. Advies: niet stoppen met genieten.
Hartelijke groeten El

Jeanne zei

Ik heb nog 12 dagen te werken dan schaar ik me ook bij het legioen pensionado's. Ik ben benieuwd hoe me dat afgaat. Ik kan me goed voorstellen dat ik ook wel weer eens als vrijwilliger de school zal binnengaan, hoewel ik nu zeg: even niet meer!

Anita Willems zei

Wat gaat de tijd dan snel. Toch leuk dat Facebook af en toe wat foto's uit de oude doos haalt. Volgens mij heb jij er over het algemeen geen moeite mee om je tijd zinvol in te vullen. Mijn vader kon voor zijn 60e met pensioen, maar is nooit gestopt met 'werken'. Altijd bezig. Vaak zei ik doe het eens wat rustiger aan, maar tegenwoordig denk ik er anders over. Hij heeft gelijk: je moet bezig blijven, de vaart er in houden.

Alet Venhuizen zei

Wat een geweldige foto!
En ja de tijd vliegt. Fijn dat je er mooie herinneringen aan hebt en dat je af en toe nog eens bij kunt springen!

matroosbeek zei

Wat een prachtige foto met die lachende gezichten. Ik begin spontaan mee te lachen...

Onlie Mie zei

Met alle veranderingen hier in België heb ik nog 5 jaar te gaan...minstens...
Maar ik denk dat die 5 jaar ook zo om gaan zijn... want eens je wat ouder wordt, lijkt de tijd te vliegen... Heerlijke pretfoto!

Mrs. T. zei

Mijn vader zou ook zeer ongelukkig worden als hij na zijn pensioen niets meer te doen had. Hij is bijna 73 en al bijna 15 jaar thuis maar heeft het druk met een boel dingen. Gelukkig maar, want ik weet niet of mijn moeder het wel zou trekken als hij altijd thuis zou zijn. ;-)

Marthy Berends zei

Al ruim vijf jaar gelden zijn wij, bijna gelijktijdig, met pensioen gegaan. Ik had heel leuk werk, leuke collega's en werkte ook nog eens bij een steen goed bedrijf. Mijn man had een eigen bedrijf en had het prima naar zijn zin. Toch missen we ons vroegere werk totaal niet en we hebben er geen moment spijt van gehad dat we gestopt zijn.