Totaal aantal pageviews

dinsdag 2 juli 2013

't Is avond in Siberië

Met de vereniging Oud Hoorn, waren we een dagje naar Leeuwarden. Een excursie zou je kunnen zeggen, een schoolreisje voor pensionado's.
Ik vind Leeuwarden een leuke stad, mooi ook. We zagen een heleboel onder leiding van een gids,ze wist veel, maar dit bord kende ze niet. Vond ik wel gek, want het valt nogal op, midden in de stad. Dan wil je toch weten wat het te betekenen heeft. Dus bij thuiskomst maar eens even gegoogeld.
Het is een regel uit een lied van Drs. P., getiteld  Dodenrit:

We rijden met de troika door het eindeloze woud
Het vriest een graad of dertig, het is winter en vrij koud
De paardenhoeven knersen in de pas gevallen sneeuw
't Is avond in Siberie en nergens is een leeuw

De kunstenaar Machiel Braaksma had opdracht iets met tekst te doen. Hij refereert met Siberië aan het hoge Noorden, Leeuwarden dus en die Leeuw heeft ook met Leeuwarden te maken. Ik snap het niet helemaal, maar vooruit: de zin is prachtig, wekt interesse op én blijft hangen. Dus.

En verder maakten we een boottocht om Leeuwarden, op de Bonkevaart o.a.. We zagen prachtige huizen, berenklauwen, vogels,  weilanden, water. We lunchten in De Koperen Tuin (Vestdijk), zagen het geboortehuis van Mata Hari, een standbeeld van Anne Vondeling en van Pieter Jelles Troelstra. We zagen Us Mem én Us Heit. We zagen een prachtig oud hofje, een kerk, Oldehove, Friese leeuwen, mooie gevelstenen en een filmpje over de groei en de ontwikkeling van Leeuwarden. En we concludeerden dat we zeker nog eens terug moeten.
4 opmerkingen:

Jolande zei

Ik zag de foto in mijn reader en dacht gelijk hé dat komt uit de dodenrit van Drs P, dus ik was heel benieuwd om te lezen waar je dat bord had gezien en waarom het daar staat.
Vreemd dat de gids dat niet kende.
De uitleg begrijp ik ook niet helemaal, maar dan schijnt het pas echt kunst te zijn :-)

Jeanne zei

Leuk, je blog. Ik kwam vroeger nog wel eens in Friesland, en ook in Leeuwarden, maar heb in die twintig jaar niet de kennis opgedaan die jij in 1 dag kreeg!
Mijn ex-schoongrootvader woonde overigens aan de Bonkevaart als ik me niet vergis. Hij is daar helaas in verdronken, voor de ogen van exgrootmoeder notabene!

idémakeriet zei

Ja Leeuwarden is een prachtige stad, ik ging er een aantal jaren naar school toe dus ik was er veel te vinden:)
Liefs gerda

Jacqueline zei

Idd Leeuwarden is een mooie stad, ik kom er regelmatig ;) en loop ook wel eens een (winkel)straatje om, om te genieten van al dat moois wat er te zien is.
En als Anna groot is zou ik zeker eens met haar naar het natuurmuseum in Leeuwarden gaan. Het mooiste museum van Friesland voor kinderen.