Totaal aantal pageviews

dinsdag 22 april 2014

Londen: How to be polite

We vroegen ons net af of dan alles in deze wereld verandert.
Ja, ik bedoel als zelfs de Britten niet meer zo voorkomend zijn als ze altijd waren... Als je niet meer door iederéén gevraagd wordt of je hulp nodig hebt op het moment dat je de kaart staat te bestuderen. Als er voor een grijze vrouw zoals ik niet meer wordt opgestaan in de metro, als het wachten bij bushaltes toch iets minder georganiseerd lijkt te gebeuren en als bijna iedereen oversteekt bij rood licht... ja, dan slaat de twijfel toe, want we hebben het wel over Londen.
Maar gelukkig gebeurde dit ook:
Echtgenoot vroeg (beleefd als hij bijna altijd is) heel vriendelijk de weg aan een oudere vrouw die uit haar raam hing. Hij vroeg echt heel netjes of hij iets mocht vragen.
'What's the magic word' zei ze in bijna onverstaanbaar Engels.
Ik denk dat we hier te maken hadden met een echte Cockney en ze sprak ook Cockney. Heel knauwerig.
'What's the magic word' herhaalde ze toen we haar echt niet begrepen.
Enfin, het bleek 'please' te zijn. Frits had please moeten zeggen toen hij zijn vraag stelde. Dat was the magic word.
Maar dat hád hij gedaan. Ik stond er naast en had het goed gehoord.
Toen ik dat zei barstte ze los in een heleboel excuses. Ook weer niet goed te verstaan en mede veroorzaakt door een flink gebrek aan tanden.
Ja ze was al 89 en haar gehoor was niet meer wat het geweeest was. En ze had genoeg van onbeleefde buitenlanders enz. enz.
Uiteindelijk hadden we een leuk gesprek, al was uiterste concentratie nodig.
Ze woonde alleen en na de dood van haar man ging ze vaak op reis. Een cruise maakte ze dan. Ze was ook in Amsterdam geweest en in België. Maar alleen aan de kade want ze bleef op de boot. Kinderen had ze niet, dus ze moest er wat van maken.
Een lieve beleefde vrouw was het. En ons vertrouwen in de Britten en de wereld in het algemeen was weer enigszins hersteld. Pfff...

Nb.: Het boekje waar ik dit stripje uit haalde, is van Martyn Ford en Peter Legon. Ik moet er om lachen.
Dit staat er trouwens ook nog bij: 'Please' belongs to a family of words that includes pleasant, pleasure and pleasing, which is further proof that it's nice to be polite'.

Geen opmerkingen: