Totaal aantal pageviews

zaterdag 12 april 2014

Mondriaan

En Yves Saint Laurent van gisteren, brengt me weer terug in Londen.
Eén van de musea die we daar altijd bezoeken is Tate Modern. Vanwege de prachtige ligging aan de Thames vlak bij de Millennium Bridge en met uitzicht op St Paul's en vanaf de brug op de Tower Bridge.
Maar vooral vanwege de kunst. Moderne kunst, de naam van het museum zegt het al.
Overigens,  wat is modern hè. Piet Mondriaan schilderde dit werk in 1935 !!! Dus modern? Maar dit terzijde, het hangt in Tate Modern.
Ik vind Mondriaan geweldig, maar dat was niet altijd zo. Er was een tijd dat ik net als veel mensen dacht: 'Dat kan ik ook, wat nou kunst?'
Later dacht ik: Had het dan gedaan, muts. Maar nee je bent niet op de gedachte gekomen'.
Toen ik juf was probeerde ik altijd ieder jaar wat kunstgeschiedenis te geven. Ik had lesjes gemaakt over uiteraard Rembrandt en van Gogh. Maar ook over kleuren en Man Ray en pop art. Dat stond in geen enkele methode, maar ik vond het leuk om te doen. En de meeste kinderen vonden het ook leuk. Ik had ook een les over Mondriaan en die eindigde dan altijd met het zelf schilderen van 'een Mondriaan'. Leuk.
Van mijn bank had ik ooit een kalender gekregen met 12 werken van Mondriaan. En in die twaalf werken zag je de ontwikkeling. Eerst werk dat nog duidelijk herkenbaar was. De toren van Domburg geloof ik. En dan werd die toren ineens roze op het volgende werk, met groene en blauwe vlekken er om heen  en vervolgens was de toren alleen nog opgebouwd uit streepjes. De kinderen en ik zagen het simpeler worden en begrepen ook dat het niet echt simpeler was, maar terug naar de essentie. Naar een soort ideaal. Een evenwicht.  Toen, op school,  door die kalender, heb ik het voor het eerst begrepen, een beetje. 3 opmerkingen:

Bart zei

cool! abstracte kunst. Wat is het?

Bertiebo zei

Bart, hahahaha, ga jij even iets nuttigs doen, ja!

Jolande zei

Ik hou het bij het prachtige uitzicht op de Thames, de Millenium Bridge en koffie drinken bij Starbucks naast de Saint Paul's. :-)