Totaal aantal pageviews

vrijdag 9 januari 2015

Kunstuitleen

Zo'n vijfendertig jaar geleden gaf ik mijn man voor zijn verjaardag een abonnement op de Kunstuitleen.
Het leek me toen erg leuk om iets kunstigs aan de muur te hebben en nog niet meteen zeker te hoeven weten of het ook echt past bij ons en in ons huis.
Een bijkomend voordeel was natuurlijk dat je van de abonnementsprijs een gedeelte spaart. Waarmee je dan later een kunstwerk kunt aanschaffen.
Wij hebben er jaren veel plezier aan beleefd. Wij ja, want zo slim ben ik dan wel weer, haha. Ik houd erg van cadeaus waar ik ook wat aan heb.
We hadden soms mooie kunst in huis.
Ze waren nooit moeilijk in die uitleen.
We hebben wel eens drie jaar iets in huis gehad. Niemand vroeg of het zo langzamerhand niet eens terug moest.
Een keer waren we er met onze toen nog jonge kinderen. Ik weet niet meer welk kind het deed hoor, maar eentje stootte er (per ongeluk) tegen een stapel schilderijen, die als een reeks dominostenen omvielen en allemaal stuk waren. Een grote glasbende was het. Ze bleven vriendelijk daar in de kunstuitleen. Onze kinderen namen we niet meer mee.
We kochten ook wel eens wat. Maar de laatste jaren konden we eigenlijk nooit meer iets vinden. We namen dan soms wel iets mee, maar echt leuk vonden we het niet.
Ik wilde het al heel lang opzeggen, maar ja het was toch mijn man's cadeau en hij wilde niet opzeggen.
Tot een paar maanden geleden. We waren in Haarlem en bekeken daar de Kunstuitleen. En heel gek: we zagen wel tien dingen die we mooi vonden.
Toen hebben we ons abonnement in Hoorn opgezegd en een nieuw abonnement genomen in Haarlem. Inmiddels zijn we al weer aan ons derde kunstwerk toe. Het zijn tot nu toe geen blijvertjes, maar ze zijn leuk voor de afwisseling.
Ons spaarbedrag was al opgelopen tot 39 euro. En ze hebben daar in Haarlem een warenhuis voor kunst en design erbij, waar je allemaal leuke dingen vindt, die je zou kunnen kopen van je spaarbedrag.
Ik schreef al eens eerder over Story Tiles. Nou in die winkel bij de Kunstuitleen waren die ook. Dus nu hebben we er twee. Deze hadden we al:

Vanwege het Zeeuwse meisje natuurlijk. Maar ook omdat ik het idee zo leuk vind. Zo'n oud-hollands tegeltje met iets anders!
En de nieuwe, een moderne. Als verstokte Londenfans, moesten we deze gewoon hebben!


Wat nou wel heel erg is, ons spaartegoed bij de Kunstuitleen in Hoorn is opgelopen tot 800 euro. Achthonderd hè en we kunnen het gewoon niet besteden.
Er is niets dat we zouden willen bezitten.  Het geld mag dan wel vijf jaar blijven staan, maar ja ik heb weinig hoop dat we nog iets vinden. Ze hebben al jaren zo'n beetje hetzelfde aanbod. Zo zonde!

5 opmerkingen:

Chantal zei

ach voldoende te kiezen voorlopig dus met 800 euro

Bertiebo zei

Nou Chantal ik probeerde te vertellen dat er juist NIET voldoende te kiezen is. Dat we niets kunnen vinden en dat geld ook niet voor iets anders kunnen gebruiken. Dat het er gewoon staat en na vijf jaar zal vervallen aan de Kunstuitleen. Overigens is het een bedrag dat in heel veel jaren is opgespaard!

Ingrid Orens zei

Niet te snel wanhopen - vijf jaar is lang - er zal wel iets mooi komen !

Mirjam zei

HOi Bettie,
Wat een mooie tegels hebben jullie uitgezocht, dat heeft inderdaad wel wat, een tegel met een knipoog... leuk hoor.
Maar wat jammer dat je nou zo'n groot bedrag hebt gespaard en het niet kunt uitgeven... Ik hoop voor jullie dat er voor het eind van die 5 jaren toch een paar mooie stukken gaan komen daar...
Fijne avond,
Liefs,
Mirjam

Susan van der Zwaag - Sondeyker zei

Hè wat jammer dat jullie zo'n groot bedrag hebben opgespaard in. Hoorn en niet kunnen overnemen naar een andere stad. Ik hoop van harte dat er toch iets gaat binnenkomen waar jullie hart sneller van gaat kloppen, want anders is het zonde geld. Of is er niet zoiets als dat je het kunt verkopen dat openstaand bedrag aan iemand voor bijvoorbeeld 500 euries of zo...zal wel niet. In ieder geval heel veel succes ermee! Warme groetjes van Susan