Totaal aantal pageviews

woensdag 18 juli 2012

Isaac Israels in Amsterdam

'Isaac Israels in Amsterdam' is een tentoonstelling in het Stadsarchief Amsterdam.
Isaac Israels (1865-1934) maakte heel veel tekeningen, pastels, schilderijen met de stad als onderwerp. Je ziet dan ook het Amsterdam van toen met vooral veel mensen. Sjouwers, dienstmeisjes,  fabrieksmeisjes, dansers. Soms zijn de locaties bekend en voor mij herkenbaar. De Noordermarkt bijv. en Carré. Het is wel allemaal uitgezocht waar het is, maar het zegt mij niet altijd wat.
Heel leuk vond ik dat van sommige werken de schetsen die Israels eerst maakte er hangen, met daarnaast het definitieve schilderij.
Ik vond het een mooie tentoonstelling. Niet al te groot, lekker overzichtelijk. En ik houd van dat werk. Dus nu moeten we naar Den Haag waar deze zomer in vier verschillende musea werk van Israels wordt getoond. Ook werk dat nog niet eerder te zien was.
En daarbij vind ik Den Haag een superleuke stad...

Oh ja, op de tentoonstelling liepen voor ons uit drie vrouwen waarvan de oudste echt voortdurend haar mening gaf over wat ze zag, waarop de anderen dan weer reageerden en dat allemaal zo dat je het wel moest horen. En hoewel ik graag gesprekken beluister afluister in de trein of op een terras, vond ik dit heel erg irritant. Een bordje 'stilte', is niet nodig hoor en je mag natuurlijk best iets zeggen maar niet zoals dit. Of overdrijf ik nou weer?

1 opmerking:

Marga zei

nee, je overdrijft niet!