Totaal aantal pageviews

zondag 24 juli 2016

Bordjes

Een tijdje geleden maakte ik, in Den Haag, deze foto. Ik plaatste hem op Instagram en schreef erbij dat Nederland verdebiliseert. Dat was misschien wat kort door de bocht, maar dat een woord als zeezwaluw moet worden uitgelegd... ik vind dat niet te geloven. En dat het dan op deze manier wordt uitgelegd vind ik helemaal stom.
Deze week zag ik in Amsterdam ook een straatnaam, met een bordje. De Jan Huygen van Linschotenstraat.


Er was een stenen muurtje voor en daar zat een jonge vrouw lekker te zitten in het zonnetje. Ze zag dat ik een foto maakte en vertelde me dat ze heel vaak iemand op deze plek een foto zag maken.
'Waarom ?' vroeg ze.
 Haar Nederlands was (nog) niet best, maar ik kon haar toch duidelijk maken dat het hier een tamelijk beroemd iemand betreft.  Niet iedereen zal weten wie het Jan Huygen van Linschoten  is, maar het liedje waar zijn naam in voorkomt kent toch bijna iedereen, denk ik. Jan Huygen in de ton.
Dat vond ze leuk, ze knikte me tevreden toe.
Ik heb nog even overwogen om het liedje te zingen en te spelen, compleet met in duigen vallen, samen met Frits, maar het was nogal warm, hahaha, dus ik zag er van af.

Als ik nou de bedenker van dit bord was geweest, had ik het er bij gezet, van dat liedje.
Maar toch vind ik dit ook al leuk. Beter dan de uitleg bij die zeezwaluw. Daar een bordje bij met een tekening was een stuk duidelijker geweest.
Vogel van die naam... tssss


15 opmerkingen:

Inge zei

Zeezwaluw ..... laat ik n denken dat dat een vlindersoort was .... haha
Ik woonde vroeger in een 'dichterswijk', kan me nog herinneren dat er uitleg werd gegeven op de borden (volledige naam, geboorte-e sterfdatum, etc), maar op een gegeven moment werden die borden vervangen. Vind ik jammer. Velen zullen wellicht nooit weten wie degene was in wiens straat ze wonen.

Ageeth Mooij zei

Nooit geweten, zeezwaluw. Iets meer uitleg was voor mij wel fijn geweest ;-)
Ik hou van de verklarende bordjes. Impliceert op de een of andere manier ook respect. Er zal toch een belangrijke reden zijn dat een straat naar iemand is vernoemd?!

Marleen zei

Een PokƩmon-achtig spelletje waarbij je straatnaambordjes moet pakken en dat je dan uitleg krijgt over die naam! Briljant! "Huismus, een mus in huis" :D :D :D

Kitty zei

Ik moest er wel om lachen, dat kan echt beter...
Zo'n QR-code erbij zetten, zou dat niet wat zijn?

Wieneke zei

Op straatnaamborden in mijn vlekje staat niks extra. Ik heb toen wij hier pas woonden nogal veel moeite moeten doen om de vent naar wie onze weg genoemd is uit te vogelen bij de gemeente. Het was totaal geen interessante meneer, hoor. Ben ook al lang weer vergeten wat hij heeft gedaan om een bordje te verdienen.
Het interesseert niemand iets dus daarom staat nergens iets bij geschreven. Die zeezwaluw doet me denken aan een gids in de Arnhemse binnenstad. Een van de deelnemers wees op een prachtige gevel. 'Wat is dat nou voor een stijl?, vroeg hij. De gids antwoordde: 'Dat is oude stijl, meneer'. Op dat moment kon je me opvegen, maar eigenlijk had die kerel een knal moeten krijgen.

KnutzEls zei

Kijk, ik had die Jan Huygen niet gerelateerd aan het liedje. Ik zie daar een oud collega bij, die Huigen heette šŸ˜ hier in de wijk zijn het planten bij de laagbouw of Nobelprijswinnaars bij de hoogbouw. Die winnaars krijgen een uitleg. Planten moeten we zelf opzoeken. Ik zou daar dan weer een plaatje bij willen.

Jolande zei

Ik woon ook in een 'vogelstraat' maar dat staat er mooi niet bij op de bordjes, dat moesten we helemaal zelf ontdekken whahaha

Ferrara zei

Wat weer een leuk verhaal. Zo zag ik in Zwolle, zonder uitleg, de korte ademhalingssteeg. Mijn fantasie sloeg gelijk op hol ...

Villa Zeezicht zei

Tjonge zeg, wat moet je daar nou van vinden, van die uitleg bij die vogel... tsja.. vogelnamen voor dummies? Van Jan Huigen had ik ook niet geweten wie hij was, oeps... lancune in mijn vaderlandse geschiedenis. Van die ton vind ik dan weer wel leuk :)

Els04 zei

woon in die straat seg..

Kitty zei

O, schiet me ineens een straatnaam te binnen in Antwerpen. Die heb ik ooit eens op de foto gezet omdat ik 'm zo grappig vond: Lange Wapper :) Schijnt een reus uit de Antwerpse folklore te zijn.

Katrien zei

http://tashahorsley.typepad.com/alittlesweetness/2014/03/a-little-red-giveaway-quilt-tutorial.html

Hierboven een link naar een prachtige roodkapje quilt.

Anoniem zei

Maar wat heeft die ton en Jan Huygen nou met elkaar te maken.

Mary

Bertiebo zei

Van Wikipedia:
Jan Huygen voer tweemaal met Willem Barentsz (circa 1550-1597) mee naar het noorden, om de noordelijke doorvaart naar China te vinden. Op een van deze reizen, in 1594, liet hij op 'Maelsoneiland' een ton op een paal achter als baken. Barentsz ondernam nog een derde reis, waarbij hij strandde op Nova Zembla. Jan Huygen was daar niet meer bij.

De ton in het liedje is wellicht het baken dat hij op 'Maelsoneiland', in de oostelijke uitgang van de straat van Nassau, in de Barentszzee plaatste.

Bertiebo zei

Nou, die is echt mooi. Het is maar goed trouwens dat ik alleen kaarten verzamel, want er is zo veel op Roodkapje gebied. Laatst zag ik nog een servies van Blond, in de Efteling