Totaal aantal pageviews

zondag 3 juli 2016

The man who knew Infinity

Wat een cadeautje kregen we zaterdagmorgen van Cinema Oostereiland. Na een korte bijeenkomst met 'de vrienden' van Cinema Oostereiland kregen we een film te zien die nog niet eens in premiere is gegaan.
En wow!!!! Wat een prachtige film. Een film over een indrukwekkend, waargebeurd drama. Ik neem even de tekst van de flyer over, omdat ik er niet te veel van wil vertellen:

Srinivasa Ramanujan was een briljant wiskundige die opgroeide in het Indiase Madras, maar door zijn uitzonderlijke talent, als autodicact werd toegelaten op de Universiteit van Cambridge. Daar wordt hij als buitenstaander met gemengde gevoelens ontvangen, maar terwijl de Eerste Wereldoorlog zijn stempel drukt op zijn nieuwe thuisland, groeit hij onder begeleiding van zijn professor G. H. Hardy uit tot een pionier op het gebied van wiskundige theorieën. 

Meer zeg ik er niet van, want dan is de spanning er af.
Jeremy Irons speelt de professor, geweldig. Wat een kop heeft die man en wat kan hij er veel mee.
En Ramanujan wordt gespeeld door Dev Patel.
Wij (en volgens mij iedereen in de zaal), leefden zo mee met Ramanujan, ik had aan het eind tranen in mijn ogen en een beetje kramp, zo intens had ik gekeken. 
Daarbij prachtige beelden, zowel in India als in Trinity College.
Het is de eerste film ooit, waarvooor toestemming was verkregen om ter plekke, in Cambridge dus, opnames te maken.
En dan nog weten dat de wiskundige theorieën van Ramanujan over zwarte gaten,  pas 80 jaar na zijn dood bewezen werden en dat zijn werk nu nog steeds van grote invloed is. Srinivasa Ramanujan leefde van 1887-1920.


Ik had net een rotfilm gezien  (Elle) en een matige (Hologram for the King) en dus werd het wel weer eens tijd voor een goeie. Nou dit was er een hoor.
Ik laat niet heel vaak de trailer zien hier, maar van deze film wél, met alle plezier!Ps: Je hoeft helemaal niks van wiskunde te weten hoor, om deze film te begrijpen.  Helemaal niks, net als ik.

12 opmerkingen:

Onliemie zei

Whow ja die film wil ik ook doodgraag zien. Dankjewel voor de tip... ik keek ook even naar de trailer van Elle. Je vond die film niet goed...? Lijkt me een echte thriller (ik schrok me al dood bij het zien van de fragmenten) maar wat vond je er niet goed aan dan...? Lijkt me toch ook nog wel iets...?
Fijne zondag nog.

Mien zei

http://www-groups.dcs.st-and.ac.uk/~history/PictDisplay/Ramanujan.html
En hij heeft het gebracht tot afbeelding op een postzegel. Lijkt me inderdaad super film zoals jij het beschrijft.

Over Elle had je toch al eerder geschreven? Poosje terug vertelde iemand me dat hij naar de film "Elle" ging. Floepte ik eruit "niks an, schijnt"... Wat een invloed heeft zo'n blog!

Vlimbouter zei

Bij deze zet ik hem op mijn filmlijstje. Dank je wel voor de tip, lijkt me een goede film.

Emie zei

Komt op mijn wensenlijstje. Sfeer in de trailer doet me denken aan de film over Ghandi.

Katrien zei

Hebben de trailer ook gezien voorafgaand aan Hologram for the King(inderdaad matige film) en voorafgaand aan Camino (waar mijn man bij in slaap viel)
Je enthousiasme werkt aanstekelijk, deze film gaan we ook inplannen.
Groetjes Katrien.

Bertiebo zei

Dat zei mijn man ook

Mirjam zei

Deze moet echt op mijn lijstje hoor. Super mooie film volgens mij...
Dank voor de tip.
Fijne middag,
liefs,
Mirjam

Els04 zei

oh ziet er goed uit!

Marthy zei

Hoop er naar te gaan kijken als we weer in Nederland zijn.

Mrs. T. zei

Lijkt me een geweldige film. Wat is ie jong gestorven zeg. :-(

Bertiebo zei

Onlie Mie: Ik vond het een onsmakelijk verhaal, met een keiharde verkrachting en een vrouw die daar zeer merkwaardig op reageert. Geen politie en ze ontwikkelt iets van een obsessie voor de dader. Ik vond Isabelle Huppert zeer goed spelen, maar de film echt verschrikkelijk. Maar dat ligt aan mij hoor. Ik had goede recensies gelezen.

Bertiebo zei

Mrs. T.: Ja, zo jammer en denk eens in wat hij gedaan had kunnen hebben als hij langer geleefd had