Totaal aantal pageviews

vrijdag 24 januari 2014

Naar zelfstandig rekenen

Toen ik zo'n veertig jaar geleden begon als juf, werd op die school de methode Naar Zelfstandig Rekenen gebruikt. Ik had daar geen problemen mee hoor. Kinderen (slimme kinderen) konden inderdaad een beetje zelfstandig werken en dat kwam mij als beginneling, met een dubbele klas van meer dan veertig kinderen, heel goed uit. Want tsjonge, het was echt rennen hoor in die tijd.
De boekjes zagen er saai uit, dat vond ik toen al en dan waren ze ook nog eens bruin gekaft. Maar ja, dat was toen niet zo belangrijk denk ik. Ik weet het niet zeker, maar ik denk dat ik zelf op de lagere school ook rekenen heb geleerd met deze methode. En hoewel mijn beta- genen behoorlijk geblokt zijn, kan ik toch heel aardig rekenen al zeg ik het zelf.
Later werd de methode afgekraakt en afgekeurd en kwamen er allerlei leuke en goed doordachte rekenmethodes op de markt. Die dan trouwens na een paar jaar ook weer afgekeurd en afgekraakt werden, want zo gaan die dingen.
Een paar weken geleden vond ik op een rommelmarkt een heel leuk rekenboekje: Jong leren met getallen. Ik vond de titel leuk en ik viel op de plaatjes. Echt een heel gezellig rekenboekje. Blijkt het deel 1 van die methode te zijn. Dat heb ik nooit geweten, omdat ik nooit met jonge kinderen werkte.
Ik vond het een aanwinst. En ga het zeker bewaren! Wie weet komt het nog eens van pas.

6 opmerkingen:

Zaanse Zolder zei

Wat een geweldig boekje!
Praat me niet van rekenmethodes.
Mijn knul heeft serieus moeite met rekenen en iedere keer als hij dan zo een methode onder de knie heeft... je raadt het al... komt er weer een nieuwe methode. Zucht. Nu in groep 6 gaat het wel iets beter maar wéér een nieuwe methode, om gek van te worden. Kinderen die snel kunnen schakelen zullen er geen probleem mee hebben maar voor mijn mannetje is het echt wel een dingetje hoor.

Patrick Lemmen zei

Ik heb er als leerling in de jaren 80 mee te maken gehad. Toen waren ze voorzien van een kleur.

Patrick Lemmen zei

En het rekenen zelf beviel me prima in die boekjes(liep toen tot 12).

Anoniem zei

Ik heb hier niet zelf les mee gehad, maar er wel jaren met plezier uit lesgegeven.
De uitleg en de voorbeelden waren duidelijk en vooral éénduidig.
Het gedoe met allerlei verschillende uitleggen brengt de meeste kinderen in verwarring en leidt ze mijn's inziens niet tot beter inzicht.
Ik heb voor de liefhebber nog een aantal exemplaren, waarbij ook de uitbreiding boekjes.

Anoniem zei

Hoi,

Zou graag een exemplaar van de boekjes hebben! Ik ken de boekjes nog van vroeger.
Groetjes

Jessy van der kroon zei

Ik heb in de tweede helft van de jaren negentig les gehad uit deze methode. Dat beviel mij prima. Alleen de saaie binnenkant vond ik een minpuntje.