Totaal aantal pageviews

donderdag 30 januari 2014

Schrijver

Bij Stuur een Foto draait het deze week om dichters/schrijvers. Standbeelden van dichters wel te verstaan. Els opent zelf met een foto van Pessoa in Lissabon.
Ha, precies de foto die ik ook heb gemaakt.
Maar ik wilde hem hier niet laten zien hoor, want... ik heb Theo Thijssen.
Van Pessoa (klinkt als een drankje) heb ik nooit iets gelezen.
Wel van Theo Thijssen.
Ik heb al zijn boeken en ik heb ze ook allemaal gelezen en -in het geval van Kees de Jongen- herlezen. En nog eens en nog eens.  Het is echt zo'n fantastisch boek, Kees de Jongen. En Theo Thijssen is een schoolmeester geweest, zoals wij er allemaal wel een hadden willen hebben en zoals de juffen en meesters onder ons misschien wel willen zijn. Hij zag het kind. Hij zag echt het kind en dat is toch waar het allemaal om draait op een school.
Het heeft me altijd verbaasd dat het werk van Theo Thijssen geen verplichte literatuur is op opleidingen voor onderwijsmensen.
Maar een standbeeld in de Jordaan dát heeft hij en trouwens ook een eigen museum in de Eerste Leliedwarsstraat, in zijn geboortehuis. Klik.
De foto vind ik trouwens ook leuk omdat het zo echt Amsterdam is. Met die fietsen en die gevels en een parkeerbord en een boom.

1 opmerking:

KnutzEls zei

De dichter bij Stuureenfoto was toch echt Koos Speenhoff, hier in mijn eigen Rotterdam gefotografeerd. Pessoa stond in mijn "reclame"blog. Daar had ik geen digitale foto van en een gewone kon ik zo snel niet vinden. Dus die is even van internet geleend ;-)