Totaal aantal pageviews

dinsdag 20 december 2016

More

Het Scheringa Museum voor Realisme is met Dirk Scheringa van het toneel verdwenen. En wat de man ook heeft misdaan en dat heeft hij vast en zeker, zijn museum was geweldig.
Er was een prachtige collectie te zien, daar in de oude huishoudschool in Spanbroek. Het was klein,  een beetje kneuterig en overzichtelijk en vooral zo veel moois. We gingen er regelmatig naar toe, zelfs op de fiets. Superleuk.
Een groot deel van de collectie is overgenomen door zakenman/miljardair Hans Melchers en nu te zien in Museum More in Gorssel dat speciaal gebouwd werd.
Fantastisch toch dat iemand dat doet.
More, het grootste museum voor Modern Realisme. Ik wilde er al lang graag eens gaan kijken, maar ja, Gorssel is niet bepaald in de buurt. Helaas.
Toch, eindelijk,  zijn we, omdat we voor iets anders in de buurt moesten zijn, geweest.
Wow, wat een prachtig museum is het geworden. En wat was het fijn om weer wat oude vertrouwde schilderijen te kunnen bekijken.
En ook weer nieuwe.
Ik laat er een paar dingen zien, te beginnen met dit schilderij. Van Charley Toorop.

Boerenpaar uit West-Kapelle, 1927
En nog meer hoor van Charley Toorop

Portret van Annetje Fernhout, 1925


Portret van Lotte Radermacher Schorer, 1939/1940
Ik heb het al vaker verteld, ik houd echt heel erg van portretten. Deze keer ben ik eens goed gaan kijken naar de ogen. Wat ontzettend knap toch, als je zo kunt schilderen.Charley Toorop kon er wat van. Dit zei ze over geschilderde portretten:
'Een geschilderd of getekend portret moet meer lijken dan een foto. Een foto geeft niet meer dan een moment,  maar in een goed geschilderd portret herken je iemand in al zijn uitdrukkingen'.
Ze zei dat in 1930, de fotografie moest toen nog echt verder ontwikkelen. Ik vind dat dat nu niet meer klopt. Ik houd ook van gefotografeerde portretten.

Hoe dan ook, dit was dus alleen nog maar Charley Toorop. Er was zo veel meer te zien. Van Jan Mankes, Pyke Koch, Willink....
Maar ik kan natuurlijk niet alles laten zien.
Er was ook nog een expositie van een mij onbekende schilder,  waar ik zeer van genoten heb. Daar ga ik het nog wél over hebben, een andere keer.
En voor de rest: hier is de link naar het museum, klik.

11 opmerkingen:

Rubato zei

Hallo, wat leuk dat je ook in museum MORE bent geweest. Wij hebben er genoten een maand geleden. Hart. Gr.

Purperpolletje zei

Dank voor de tip! Deze zomer fietsten we een rondje Gorssel, Zutphen, brug, dan ten westen van de IJssel weer terug naar het pontje bij Gorssel (ook een aanrader). Deze lente willen we dat weer gaan doen en dan het museum meepakken. Charley Toorop ken ik van het Gemeentemuseum in Arnhem (nu Museum Arnhem) waar ik als kind heul vaak kwam, misschien wel daarom vind ik haar werk ook prachtig.

Marloes Kreatief zei

Mooi ,leuk die info

Marthy Berends zei

Prachtig, vooral die ogen. Ook voor ons is het ver. Ik berust er maar in dat ik niet alles kan zien.

Emie zei

Ook wij waren er recent en al even enthousiast. Ook over die onbekende schilder waarover je nog gaat bloggen. Komende zomer vieren we met buitenlandse familie een week vakantie daar in de buurt en reken maar dat ik ze meesleur naar More!

Matroos Beek www.beekblog.com zei

Inderdaad prachtig sprekende ogen! Je moet het maar kunnen... Ook bedankt voor de tip!

Villa Zeezicht zei

Heel bijzonder deze schilderingen, fijn dat je ze ons laat zien! Charley Toorop schilderde ook een schilderij waarop een van de broers van mijn opa samen met zijn vrouw staat afgebeeld. Hun dochter vond het maar een stom schilderij, haha. Dit verhaal maakt dat je er toch anders en met meer betrokkenheid naar kijkt.

Jeanne zei

O ja, ik herken nog het een en ander uit Spanbroek! Gorssel staat al op mijn tot do-lijst!

Neeltje zei

Prachtig, die ogen! Spiegels van de ziel!

Mirjam zei

Wat een heerlijke impressie van een prachtige expositie.
Was dus echt de moeite waard om langs te gaan.
Fijne dag,
Liefs,
Mirjam

AnjaM zei

Ik ben daar ook geweest en had dezelfde ervaring als jullie: heerlijk om die bekende schilderijen terug te zien! En weer nieuwe!
In 2017 opent MORE trouwens een tweede locatie in Kasteel Ruurlo.
Plannen maar!!
:-)