Totaal aantal pageviews

donderdag 3 oktober 2013

Het meisje met de gouden jurk

En? Herken je haar? Dit is het meisje van de Nachtwacht van Rembrandt. Ze heet Niesje. Dat wil zeggen volgens het Gouden Boekje: Het meisje met de gouden jurk.
Ik verzamel al lang Gouden Boekjes. Meestal koop ik ze op rommelmarkten en eigenlijk nooit nieuwe. Maar dit boekje vond ik zo schattig, het is nieuw, maar  ik kon het echt niet laten liggen.
Niesje heeft haar allerbeste kleren aan, net als veel schutters. Ze gaan geschilderd worden door Rembrandt, de beste en beroemdste schilder van het land. Niesje vraagt zich af hoe al die mensen op één doek zullen passen.Ze vraagt het Rembrandt en hij zegt dat hij het schilderij heel groot maakt. 'En bovendien', zegt Rembrandt, 'zet ik sommige mensen voor en anderen achter. Zo hoef ik niet iedereen helemaal te schilderen'. 
Dan wil Niesje weten wie er vooraan mag staan. 'Tja' zegt Rembrandt, 'misschien wel de belangrijkste schutter. Of de grappigste, of de slimste'.
'Nou' denkt Niesje, 'ik ben niet de belangrijkste en niet de grappigste en niet de slimste. Ik hoor helemaal niet thuis op dit schilderij, zelfs niet achteraan'. En ze vertrekt.
Weken later, als ze al helemaal niet meer aan het schilderij denkt, hoort ze dat het onthuld gaat worden. Ze gaat kijken en dan vraagt Rembrandt háár het schilderij te onthullen.
'Ik sta helemaal vooraan', roept Niesje. 'In het licht nog wel!'
'Ik wist niet of de slimste vooraan moest of de belangrijkste', lacht Rembrandt. 'Maar ik wilde in ieder geval de liefste vooraan!

Ik kan niet wachten tot ik Anna dit boekje voor kan lezen. En dan daarna met haar naar de Nachtwacht. Hoe leuk zal dat zijn.
Ik heb nog even hoor. Anna is net een half jaar geworden...

7 opmerkingen:

Marloes Kreatief zei

Ja nog even geduld ze groeien al zo snel !!leuk dat boekje hoorde dat er ook een gouden boekje is over het muizenhuis ken je dat

KnutzEls zei

Voorlezen kan toch nu ook al? En later nog eens en nog eens en daarna het museum. Dikke voorpret voor allebei.

Bertiebo zei

Els, ja hoor, Anna wordt nu ook uitgebreid voorgelezen. Zo leuk hoe ze dan geconcentreerd zit te kijken en ook echt een favoriet boek heeft. Maar met dit deeltje wacht ik toch nog even

En Marloes, dat boekje ken ik niet. Zal eens op zoek gaan.

Zaanse Zolder zei

Wat een leuk boekje !! Voorlezen kan altijd hoor hihi!

Madelief Weideveld zei

Ik ben een boodschappenlijstje aan het maken...tomaten, mozarella en nu dus ook dit boekje. Wat leuk!
Madelief.

Therese zei

Ooo dat lijkt mij ook heel erg leuk. En mijn kleinkinderen hebben er al wel de leeftijd voor én het is ook Kinderboekenweek. Mmmm...

Anoniem zei

Vorig weekend met de oudste naar amsterdam geweest!
Nachtwacht was inderdaad mooi om echt te zien .
Groetjes Claudia Postcrossing