De schilder (uit Alkmaar) schilderde deze dame in 1650- 1660.
Hij heeft het nooit verkocht. In zijn nalatenschap werd het omschreven als 'Een trooni met een groote Bree hoet op van gevlogten tuijg'. Het mandje geeft haar iets exotisch. Het licht trouwens ook.
Het grappige is dat het mandje dat ik laatst (in 2016!)kocht bij Ikea er toch iets van weg heeft. Ik ben dol op dat mandje.
Maar er was meer te zien op deze (niet zo heel grote en dus overzichtelijke) tentoonstelling.
Ik vond dit bijvoorbeelde een leuk schilderij. Vanwege die twee kleine kindjes en vooral vanwege de hond. Die toch echt precies lijkt op onze Mac. Een kooikerhond dus.
Dit schilderij heet Diogenes zoekt een mens en is uit 1652. |
Detail van het vorige schilderij. |
Deze foto pikte ik van Wikipedia, omdat mijn foto weer eens niet goed was. |
Dat was een weesjongen die leefde van 1594 tot 1674 en opklom tot V.O.C. leider in Perzië. Voc-ers hielden vaak Afrikaanse slaven en dat zal deze Wollebrand ook gedaan hebben. Twee kanten op zo'n schilderij. De weesjongen die een fantastische carriere maakte en ons slavernijverleden. Prachtig! Niet dat verleden, maar dit alles op een schilderij.
En dan was er nog een heel mooi schilderij van Amor met een glazen bol, een portret van een tweejarig jongetje, nog meer honden. Kortom... het was de moeite zeer waard. Maar ik ben te laat, want je hebt nog maar tm a.s zondag om dit moois te zien. Kijk hier maar even, klik
4 opmerkingen:
Ik kan me voorstellen dat je genoten hebt. Ik voeg dit museum toe aan mijn lijstje. We schaften museumjaarkaarten aan om een stok achter de deur te hebben om vaker naar een museum te gaan. We houden er allebei van maar toch komt het er niet vaak genoeg van...
Fijne dag,
Liefs,
Mirjam
Wat is er toch veel moois te zien en te beleven!
Zoals we van je gewend zijn weer een mooi verslag. Zelf ging ik een tweede keer, nadat we lezingen van Cristie Klinkert en Martijn Akkerman hadden gevolgd. De eerste is curator bij het museum en Akkerman de juwelenman bij Kunst en Kitsch. Cristie vertelde o.a. hoe de expositie met hulp van de Turing Foundation tot stand kwam en Akkerman belichtte de sieraden die op de schilderijen zijn te zien. De tweede keer keken we met andere ogen en het werd er nog interessanter van.
Alweer prachtig dit!
Een reactie posten