Abel is een jongen die met zijn ouders en broertjes en zusjes naar Amerika emigreert. Dat is in 1837.
Maar de reis per schip verloopt fataal en alleen Abel overleeft. Daar is hij, in zijn eentje in Amerika.
Hij bouwt een nieuw leven op en wordt journalist. Hij heeft een heel goede vriend, ook een Winterswijkse emigrant, Kalle en die is fotograaf en fotojournalist.
Abel gaat werken bij de New York Herald, wordt oorlogsverslaggever (Amerikaanse Burgeroorlog) en blijft ondertussen zoeken naar mensen die verantwoordelijk zijn voor de ramp met de Phoenix met de familie Sikkink aan boord én naar zijn broertje Antonie die misschien, heel misschien toch nog in leven is.
Het is een grote berg interessante geschiedenis. Met heel veel informatie en bekende mensen. Het verhaal wordt persoonlijk door die mensen en Abels speurtocht. Heel erg goed gedaan.
Zoals ik zei: het betreft een trilogie.
En in dit derde deel van die trilogie zegt de schrijver : " Tot slot, mijn oprechte excuses aan degenen die dachten dat een trilogie uit drie delen bestaat. Daar ging ik zelf ook van uit. Maar het leven van Sikkink is rijker en gevulder dan ik vooraf had gedacht."
Ergo nu weten we nog niet hoe het zit met dat broertje.
Wel heb ik heel veel geleerd over Paris in 1867. Abel en Kalle (en Abels vrouw Sandra ) zijn in Parijs. Maken wederom kennis met allerlei interessante en soms bekende mensen, (Sara Bernard, Louise Michel) reizen even terug naar Winterswijk, krijgen een zoontje en.. maken de Frans-Duitse oorlog mee én de Commune. De grote opstand in Parijs.
Heel interessant weer, maar wat mij betreft iets te veel informatie en vooral heel veel voetnoten. Die zijn belangrijk, maar het is zo veel!
13 opmerkingen:
Dus er komt nog meer, leuk vooruitzicht.
Ga je deel vier ook lezen?
Ja dat hoop ik wel!
Al veel goeds over deze trilogie gelezen, dus staat genoteerd ( ondanks alle voetnoten)
mogge Bertiebo
veel lees plezier
geniet de dag
Dat wordt dus wachten op deel 4...
Ha Bertiebo, leuk, dat je weer een boek beschrijft!
Het vorige (Al het blauw van de hemel) heb ik inmiddels gelezen: moest een beetje huilen aan het eind...
En nu ga ik op zoek naar dit boek. Het lijkt me inderdaad: een mooi boek!
Mn blog over het eerste deel is in de maak en gistren haalde ik Kalle op uit de bieb. Fijn vooruitzicht dat er nog meer te lezen aan komt.
Eens, veel voetnoten, maar je leert er veel van. Zelf had ik de vertalingen van de zinnen in het Achterhoeks niet nodig. Mijn roots liggen in Twente dus het Achterhoeks begrijp ik ook.
What an intriguing series—Abel’s journey through loss, journalism, and history sounds rich and compelling. It’s fascinating how Wagendorp weaves real events and figures into the narrative, though I can see how the heavy detail and footnotes might feel overwhelming.
Deze lijken me ook wel wat, maar ik heb net “Al het blauw van de hemel” gereserveerd !
Het boek viel mij tegen. Maar ja, dat kan ook eens gebeuren hè.
Hij staat op mijn e-reader, ik moet er nog aan beginnen.
Een reactie posten