zaterdag 25 november 2017

Pondkoek

Toen we op Terschelling waren en ik iets lekkers mee wilde nemen bij de bakker, zag ik dit.
Dat vind ik dan leuk, een antiek Terschellinger recept.
Ik onderwierp de bakker aan een kruisverhoor. Is het echt antiek dit recept? Is het origineel van Terschelling? Is het lekker?
En toen alle vragen positief waren beantwoord, kocht ik een Pondkoek. En inderdaad, oud en jong vonden het lekker.
Het lijkt een klein beetje op taaitaai, maar iets minder taai. Vroeger werd het gemaakt om restjes te verwerken en er gaat een pond bloem in, vandaar de naam.
Ik wist op dat moment al dat ik het wilde maken. Gewoon voor de leuk en de herinnering en het idee dat zoiets ouds nu gewoon nog gemaakt wordt.
Deze week kwam het er van.
Ik sta bijna altijd vroeg op en dus stond ik om vijf uur al deeg te maken.
Natuurlijk had ik niet zo goed gelezen en zag pas op dat moment dat het deeg eerst moest 'besterven'. Op een koele plek.
Vervolgens was ik het bijna vergeten. Maar vanochtend, na twee dagen besterven was het zover.
In het recept staat dat het deeg in een bepaalde vorm op de bakplaat moet.
Nou, daar ging het al fout, want die kenmerkende vorm kreeg ik er echt niet in.
Aangezien we ook niet op Terschelling zijn, vond ik dat geen probleem en ik deed het dus gewoon zoals ik het had uitgerold.
Het gaat om de smaak niet waar?
Voor het geval je zoiets ook leuk vindt, is hier het recept.

Pondkoek recept

  • 500 gram tarwebloem (inderdaad: een pond)
  • 250 gram lichtbruine basterdsuiker (half pondje)
  • 100 gram gesmolten roomboter
  • 2 dl melk – snuf zout
  • 6 theelepels koekkruiden
  • 1 theelepel bakpoeder
  • eventueel: een theelepeltje gedroogde koriander
Wat moet je doen?

Doe de suiker, de gesmolten boter, het zout en de kruiden samen in een mengkom en roer de ingrediĆ«nten door elkaar. Er ontstaat een soort van papje. Vervolgens doe je de tarwebloem erbij, en het bakpoeder. Laat het deeg een paar dagen (!) op een koele plaats staan. Na een paar dagen smeer je een bakplaat in met boter en leg je het deeg in de typische pondkoek vorm (25cm x 15cm) op de bakplaat. De randen maak je iets dikker; je rondt ze als het ware af. Als het goed is is de koek nu een halve centimeter hoog. Je doet de bakplaat met de koek erop in de oven (voorverwarmd op 175 graden). Na 40 minuten is het pondkoek recept klaar. Als de koek is afgekoeld dan snijd je de koek in plakken. Easy does it!   

Behalve de vorm deed ik alles wat er staat.
Echt heel nauwkeurig gewogen, heel precies alles gedaan.
Maar toch is er iets fout gegaan, want mijn koek is heel hard geworden. Keihard mag ik wel zeggen.
De smaak is prima, maar ja verder lijkt hij, op het gewicht na, in niets op de Terschellinger pondkoek.
En van snijden in plakken is al helemaal geen sprake. Ik mag blij zijn als ik er een stuk van kan afbreken zonder een hamer te gebruiken.
Zoals ik al zei: het gaat om de smaak!

Nou ja, toch weer een ervaring rijker en die koek komt heus wel op hoor. Geen probleem.
In diezelfde bakkerij zag ik trouwens ook nog deze doos.
Boterbiesjes, die kreeg ik vroeger wel eens bij mijn opa. 'Wil je een boterbiesje, Bertie?'
De naam is leuk en de herinnering ook. Maar ik denk niet dat ik boterbiesjes ga proberen.
Pondkoek is voorlopig mijn laatste baksel.





6 opmerkingen:

  1. Enige trommel voor je koek, maar die is vast al op :-)
    Ben zelf meer van chocolade dan van koek. Maar ach, die trommel vol met chocoladerepen dat kan toch ook?
    Groetjes,
    Floor

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Heerlijk zo'n oud recept opnieuw maken. Ik heb onlangs het recept voor nieuwjaarswafeltjes bemachtigd van een groot-tante van me. Misschien waag ik me er ook wel eens aan.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Haha, als je al na een pondskoek opgeeft... daar geloof ik niks van.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Ik bak regelmatig wat lekkers maar soms gaat het bij mij ook helemaal mis. Geeft niets, gewoon de restanten op eten.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Alleen maar leuk dat je het probeerde toch.....

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Volgens mij kloppen de instructies niet. Op internet kom je steeds dezelfde informatie tegen. Iedereen schrijft het van elkaar over. Probeer het eens met twee centimeter dik deeg in plaats van een halve centimeter. En bak op 120 tot 140 graden en dan wat langer. Dan lukt het wel. Deeg van deze samenstelling van een halve centimeter dik veertig minuten lang op 170 graden in de oven is een garantie voor speculaas.

    BeantwoordenVerwijderen