Totaal aantal pageviews

dinsdag 21 november 2017

The Hate U Give

Dit boek, van Angie Thomas, was een tijdje geleden het te lezen boek in de leesclub van Els. Het leuke van die club is dat zij meestal komt met boeken die ik niet gekozen zou hebben. Deze titel ook, een rare titel, ik zou er voorbij zijn gelopen. Maar... wat ik er over las stond me aan dus ik wilde het lezen. Helaas was het niet in mijn bieb. Jammer, ik koop geen nieuwe boeken meer, dus het ging over. En toch kreeg ik een paar dagen geleden een berichtje dat het gereserveerde boek er was. Hoera, ze hebben het gewoon ingekocht. Spiksplinternieuw.

Enfin, het boek:

Starr Carter, een zwart meisje, heeft als kind meegemaakt dat haar zwarte vriendinnetje Natasha werd doodgeschoten.
Starr woont in een armoedige, zwarte wijk waar haar vader een winkel heeft.
Ze gaat wel naar een dure school, met veelal blanke leerlingen. Haar beste vriendinnen zijn ook blank, evenals haar vriendje Chris. Maar Starr heeft ook een zwarte  vriendin in haar eigen buurt.
Starr is zestien.
En nu gebeurt het weer.  Starrs jeugdvriend Khalil met wie ze opgroeide, wordt door de politie doodgeschoten, terwijl hij ongewapend was en er ook verder geen enkele aanleiding was.
Starr is erbij.
De buurt waar iedereen elkaar kent, komt in opstand, want de politie beschermt, min of meer, de agent die schoot. Toch wordt er ook gezegd dat Khalil het er zelf naar heeft gemaakt, dat hij drugsdealer was. Dat is dan in haar blanke wereld.
Starr moet kiezen, haar twee werelden botsen. Maar ze doet het, ze kiest en dat is niet een makkelijke keuze. Het brengt zelfs haar leven in gevaar en niet alleen háár leven.

Zittend op mijn veilige, blanke eilandje, was ik onder de indruk van dit boek. Een boek waarin naast racisme, politiegeweld, wapenbezit ook liefde, trouw en vriendschap aan de orde komen. Het zal zo gaan denk ik, wederom vanaf mijn veilige eilandje. Het zal zo gaan in de wereld van Starr en veel anderen.  En dat maakte dit boek nogal confronterend.

De titel is ontleend aan een tekst van de rapper Tupac. Daar heb ik wel eens van gehoord, van die Tupac, maar ik luisterde niet naar zijn raps en zijn teksten en dat ga ik ook nu niet doen. Hoe dan ook, ik snap het niet helemaal en daarom doet de titel naar mijn mening afbreuk aan het boek. En dat is jammer want het is echt een goed boek.

10 opmerkingen:

Ageeth Mooij zei

Het betekent gangsterleven. "Thug life is het tegenovergestelde van alles hebben om succesvol te zijn; het is bijna niets hebben om succesvol te zijn en toch succesvol zijn in het leven.Het overwinnen van obstakels in je leven en je doelen bereiken." En er zijn nogal wat obstakel in het leven van zwarte kinderen in Amerika. Een indrukwekkend boek.

Bertiebo zei

Dankjewel Ageeth. Ik had de strekking (na enig gegoogel) en thug natuurlijk wel begrepen. Maar de woorden snap ik nog steeds niet zo goed. Ik ben natuurlijk niet de doelgroep voor dit boek, maar ik vind dat juist wat oudere mensen dit boek zouden moeten lezen en ik ben bang dat dat te weinig zal gebeuren, door die titel.

Happy Earl Grey zei

Je hebt mij nieuwsgierig gemaakt ik kende dat woord ook niet. Weer iets geleerd op de vroege ochtend. Groet El

Els04 zei

Ik weet dat ik vaak met Young adult boeken afkom maar daar verschijnen zo veel pareltjes tussen. Dit is ook weer zo een boek dat me een mokerslag toediende. Blij dat jij er ook zo over denkt!

Onliemie zei

Je maakt me heel erg nieuwsgierig! Nu nog tijd!

Ageeth Mooij zei

Dat snap ik Bertie! Gelukkig staat het tweede deel met F.... niet in de titel ;-)
Bijzonder aan de betekenis vind ik ook dat het stigmatiserende bijna genetisch doorgegeven aan wit en zwart en doorsijpeld in alle (volwassen) levens. The Hate U Give Little Infants Fucks Everyone. Wat mij betreft verplichte kost!

Jeanette Renting zei

Ook deze moet weer op het lijstje. En kijken of 'mijn' bibliotheek hem wel heeft.

Sjoerd zei

Dat is het trieste in deze wereld. Er is discriminatie, dat is niet te ontkennen. Ook hier in Nederland, al zeggen velen van niet.

Mrs. T. zei

Bedankt voor de tip.

Marthy zei

Mooi gezegd,'zittend op mijn veilige, blanke eilandje'.......