Nog in Franeker gingen we eerst maar eens kijken naar en in de Martena Stins. Dat is een stadskasteel, gebouwd rond 1500. Binnen is een museum gevestigd.
Het was leuk om daar rond te kijken. Mooi en ook erg gezellig zoals je ziet:
En verder was er een en ander te zien over Anna Maria van Schurman. Ik heb een keer een boek over haar gelezen en vond het een heel interessante vrouw. Ze leefde van 1607 -1678 en woonde een paar jaar in Franeker. Vandaar.
Ze was de eerste vrouw aan een Nederlandse universiteit. Ze studeerde in Utrecht, maar wel achter een gordijn zodat ze niet gezien werd.
Het verhaal is dat ze stiekem thuis de lessen, die haar broer kreeg van hun vader, volgde. En toen haar broer een antwoord niet wist, gaf zij het wel even. Daardoor besefte die vader dat Anna Maria minstens net zo goed was als haar broer.
Je hebt van die vrouwen die alles kunnen. Ze studeerde theologie, was dichteres, bekwaamde zich in de kalligrafie en in de knipkunst, sprak vele talen waaronder Syrisch en Ethiopisch, correspondeerde met wetenschappers in half Europa, onderhield nauwe contacten met bijv. Descartes en Huygens. Zo'n type.
En dan nog dit: Als je naar het portretje hierboven kijkt, zie je ernaast een kandelaar. Ik heb van mijn ouders twee van die kandelaars, mooie vorm en van koper. Er staat, as we speak, bij mij een knalroze kaars in. Ik vind het altijd zo leuk als ik zo'n kandelaar in een museum aantref. Dat gebeurt best vaak. Ze zijn mooi, maar niet uniek of zo. Mijn moeder is nog wel eens naar Kunst en Kitsch geweest o.a. met die kandelaars. Ze werden wel goed gewaardeerd, als degelijk handwerk, 17e eeuws.
En precies zoals de mensen in dat programma vaak zeggen: ik doe ze niet weg!
15 opmerkingen:
Deze vrouw kon iets doen met haar intelligentie. Hoeveel verloren mogelijkheden waren er in die tijd bij vrouwen,die niet mochten studeren?
Achter een gordijn, hoe is het mogelijk. Gelukkig is ze niet in de anonimiteit verdwenen.
Een mooie aanvulling op dit blog:
https://knipperslexicon.nl/biografie/schurman-anna-maria-van/
Groet, TinekeD.
Die professor kon vast niet meer stoppen met knipogen. Fijn verhaal over de kandelaar!
Ik deed ze wel weg, die oude koperen kandelaars. Nu heb ik er toch stiekempjes spijt van.
Ik weet niet meer precies hoe het zat maar volgens mij had de professor een oogaandoening of zoiets. Wij hebben ook genoten van ons bezoek aan dit museum. Ik vond de xylotheek heel bijzonder.
Wat een leuk blog. Wij gaan binnenkort goed voorbereid naar Franeker. Wat leuk dat je moeder naar Tussen Kunst en Kitsch ging. Nu weet je dat jouw kandelaars echt oud zijn. Verder weer interessant, altijd leuk om zoveel info te krijgen.
Anna Maria van Schurman sloot zich aan bij de Labadisten, in het kerkje van Wieuwerd is ook een en ander over en van haar te vinden. Er ligt daar een heel oud kunstgebit in de vitrine waarvan ze denken dat het van haar was.
Interessante informatie. Daar hou ik van.
Winking professors make learning fun :-)
Behind a curtain??? Oh, help me, Ronda, men can be silly when in fear!
We have to thank Anna Maria big.
To the candle and your mum!
Goh die theepot warmhouder had mijn moeder ook altijd, Weet even de naam niet meer.
Leuk inkijkje weer.
@biebkriebels: Volgens mij is dat een theebeurs (geen theemuts). Mijn schoonmoeder heeft ze wel gemaakt.
Ik denk dat de mensen vroeger echt niet minder slim waren. Ze hadden of kregen gewoon niet de mogelijkheden om die te benutten. En vrouwen al helemaal niet, die hoorden in huis te blijven voor het gezin.
Ja hoor, ik weet het zeker, die professor knipoogt, of...hij heeft een lui oog.
Een reactie posten