Totaal aantal pageviews

vrijdag 1 december 2023

Beetje te vroeg

 


Kijk, daar zit-ie hoor, de Goedheiligman, de bisschop, Sinterklaasje, Sint Nicolaas. Hij zit daar in Brugge, dat zie je aan de achtergrond. 

En ik zág hem ook in Brugge, toen ik daar in september was. In het Groeningemuseum om precies te zijn. 
Dit is een deel van een schilderij dat geheel gewijd is aan de heilige. Geschilderd tussen 1475 en 1505. Wie de schilder was,  is niet zeker. Misschien was het Fransois van den Pitte, maar de naam bij het schilderij is Meester van de legende van de heilige Lucia.  Een noodoplossing, want zeker is het niet
Hoe dan ook, een meester was het zeker. 

Mijn foto's  van het hele schilderij waren niet best, maar om nou terug te gaan naar Brugge... dat wil ik wel hoor,  maar niet nu. 
Gelukkig is daar Wikipedia. 


Zo mooi dit. Op de eerste kleinere afbeelding zie je Nicolaas die munten naar binnen gooit. Daar woont een heel arm gezin met een zieke vader en drie dochters. Volgens het verhaal gooit Nicolaas drie avonden achter elkaar munten naar binnen. Zo hebben de drie dochters een bruidsschat en ontsnappen ze aan de prostitutie.


Het tweede schilderij toont Nicolaas die een graanwonder doet. Daar zijn meerdere verhalen over, maar het komt er op neer dat hij Myra redt van een hongersnood. 

En op het laatste schilderij zie je de moord op drie priesterleerlingen. Ook hier zijn verschillende verhalen over, maar natuurlijk wekt Nicolaas het drietal weer tot leven.
Ja je bent een wonderdoener of niet hè. 
In het laatste vak zou dat die gebeurtenis geschilderd moeten zijn, maar zoals je ziet: leeg. 

Nou, daar stond ik in dat museum in Brugge. Het was bloedheet en ik stond te genieten van Sinterklaas. Omdat veel mensen het waarschijnlijk dit weekend gaan vieren nu dit blogje. 

En nogmaals: Laat Sint blijven alstublieft. Met z'n goede daden. Hij verdient het en hij is er al zo lang!

17 opmerkingen:

Iris Flavia zei

Very beautiful post and story.
I enjoyed scorching hot Christmasses (in Perth), too - I loved it!

izerina zei

Mooi die verhalen,ik kende ze niet. Inderdaad laat het Sinterklaasfeest blijven,zo leuk voor de meeste kinderen(en ook ouderen)

Mormorsweb.blogspot.com zei

Helemaal met je eens. Behoudt de traditie èn de Sint.

Sjoerd zei

Ik sluit me bij je aan, mijn kleindochter komt dit weekend hier logeren, die verwacht uiteraard ook wat in haar schoen...

Judy zei

Was er niet iets met dat vierde schilderij? Gestolen of zo? Ik weet het niet meer.
Mijn kleindochter is nog te klein voor Sinterklaas maar dat zal de komende jaren wel veranderen.

Emie zei

Sluit me aan bij de club tot behoud van het Sinterklaasfeest. Het leukste feest van het jaar.

Marieke zei

Ik wens een ieder een fijn Sinterklaasfeest toe.

Griemmank zei

Sint blijft heus wel, want de meeste mensen en kinderen willen dat en terecht. Het is echt Nederlands en geeft veel mensen groot en klein plezier. Een klein groepje vervelende aandachtsdolle schreeuwers dénkt wel de dienst uit te maken, maar zo is het echt niet.

nicole orriens zei

Hij lijkt helemaal niet op 'onze' Sinterklaas zeg! Waar is zijn baard? Ik ben er gewoon een beetje onthutst van.

Marja zei

Oh ik dacht altijd dat ie uit Myra kwam wat in Turkye was. Hoe komt ie nou in Brugge haha Nou ben ik een grote fan van Brugge heb daar zelfs een vriendje gehad haha. De mooiste plaats in Belgie. Heb helaas deze schilderingen nooit gezien. Hier in NZ komt sinterklaas ook Voor de Nederlandse kinderen dan. Hij gaat toch niet weg?

In de weer zei

Of Sinterklaas gaat verdwijnen zal toch aan de Nederlanders zelf liggen.
Vele zijn nu al met de Kerstman bezig.
Jammer dat men niet kan wachten tot de Sint is vertrokken.

sjannesblog.com zei

Ik sluit me ook aan bij de Sinterklaasclub!

Ferrara zei

Geef mij maar Sinterklaas, ik heb niets met die ho,ho, roepende dikzak uit de VS. Met in de weer eens.

Marthy zei

Die staat las een huis, Sinterklaas moet blijven.

Neeltje zei

Mooie schilderijen!

Kitty zei

Het is zo'n heerlijke tijd, die periode tot de kinderen 'gortig' zijn. Al vieren wij het hier niet echt, we genieten volop mee. En mocht Sint dit jaar wéér een paar pakjes verloren hebben op straat, vlak voor ons huis, dan brengen we het wel weer langs bij de kleinkinderen. ;)

miekequilt zei

Wat een prachtig schilderij. Ik houd hier erg van. En ik houd ook erg van het sinterklaasfeest. Gisteren was er voor vijf kleinkinderen een speurtocht door de flat. Heerlijk, we genoten er echt van.