Totaal aantal pageviews

woensdag 14 februari 2024

Steenkind

 De collega (met wie ik praat in de stille museumuren),  leende me na Adres Onbekend nóg een boekje uit. Iets dikker, maar ook erg boeiend en goed geschreven. 

Ik had nog nooit gehoord van de schrijver en de titel zei me ook niks. Maar nu vergeet ik ze allebei niet meer. 

Ik neem even voor het gemak de tekst van de achterflap over, ook omdat die erg duidelijk is en ik er toch niet meer van kan en wil vertellen. 

Het verhaal:
Wouter is op een leeftijd dat hij de wereld wil ontdekken. Hij doet erg zijn best, maar is overgeleverd aan de grillen van het lot. Op een dag verdwijnen zijn ouders spoorloos uit het dorp aan zee. Dagen later spoelt het lijk van zijn vader aan. Van zijn moeder vindt men bij een strandhuisje alleen een hoopje kleren. 
De gevoelige Wouter klampt zich vast aan de mogelijkheid dat zijn moeder nog in leven is en raakt zo langzaam verstrikt in een door wanhoop en waan geregeerde werkelijkheid. 

Je zou nu kunnen denken dat het een beetje thrillerachtig is, want daar lijkt het op, bij vlagen. Er is sprake van een verloren gewaand en gevonden schilderij, er is geen duidelijkheid over het lot van de ouders. 
Maar een echte thriller is het ook niet. De gebeurtenissen zijn niet het belangrijkst. Wouter is het belangrijkst en dat wordt prachtig omschreven door Haasnoot! 

9 opmerkingen:

Sjoerd zei

Ik betwijfel of ik op basis van die omschrijving het boek zou willen lezen, daarom is het fijn om ook van anderen te horen hoe ze het boek ervaren.

miekequilt zei

Wat fijn om een collega te hebben die zulke goede tips heeft. Het boek lijkt me interessant. Ik ga eens kijken of onze bieb het heeft.

Emie zei

Net als de aanbeveling van Marthy vandaag, komt ook dit boek op mijn lijstje.

conny's quilts en creaties zei

Ha dat is al de derde boekentip die ik vandaag lees op blogs. Dank je wel. Als veellezer altijd fijn om allerlei genres uit te proberen. Ik zet hem op mijn lijstje.

roentare zei

I doubt I can find it on Google books

Charlie zei

Ik wil ook nog een literaire duit in het zakje doen : de jongen uit de Kaiserhofstrasse van Valentin SENGER. Het beschrijft de gebeurtenissen tijdens de 2e W.O. in Frankfurt am Main van een Joodse familie, die al eerder vluchtte voor de tsaar uit Rusland vanwege hun communisme en in Frankfurt terecht kwam en ondanks dit alles op bovenmenselijke wijze de oorlog door kwam.
Ik haal nu even aan wat er in een recensie over dit boek werd geschreven : “als er wonderen bestonden in de twaalf jaren van Hitlers overheersing, dan is het overleven midden in Frankfurt van deze charmante familie zeker een van de grootste”.
En zo is het precies, dit verhaal geeft weer een heel andere kant van de 2e W.O. , nl het leven in Duitsland zelf. En dat wonderen echt bestaan! En over de veerkracht van mensen in zulke moeilijke omstandigheden! En de goedheid van mensen.
Echt een aanrader!

Bertiebo zei

Jouw vorige 'duiten in het zakje' waren goed. Dus ik ga op zoek!

Ferrara zei

Ik heb hem genoteerd. Adres Onbekend was ook een goede aanrader!

Marthy zei

Adres onbekend vond ik prachtig. Ga op zoek naar dit boek.