Totaal aantal pageviews

zaterdag 24 april 2021

Bonifatius

 


Kijk, daar is-ie hoor: Bonifatius. In Dokkum. 
Wat ik zei, je kunt er niet omheen. Ja letterlijk, dat wel, zoals je ziet.

Bonifatius kwam uit Engeland en wilde de wereld bekeren tot het christelijke geloof. Dat deed hij,  rondtrekkend door Europa, dan ook. 
Maar bij Dokkum ging het mis. Hij werd vermoord en of de moordenaars nou struikrovers waren of weerbarstige Friezen, dat is niet helemaal duidelijk. 
Bonifatius probeerde zich nog te beschermen met de bijbel boven zijn hoofd, maar dat heeft niet geholpen. 

Hoe dan ook, in Dokkum weten ze Bonifatius wel in te zetten . 
Er is Bonifatiusbier, er is een Bonifatiuskapel, er zijn Bonifatiusdagen, een Bonifatiuswandeltocht. Er is een Bonifatiuskerk. Een Bonifatiusmuseum en ze hebben een stedenband met Fulda, de plek waar Bonifatius is begraven. 


Helaas heb ik ook iets gemist. Namelijk dat de bron bij het beeld een geneeskrachtige werking heeft. Als ik dat had geweten, had ik mijn kleine teen even in dat water gehouden. Koud of niet koud. Ik stootte die teen een maand geleden en het is nog steeds pijnlijk.

We hebben wel genoten van Dokkum, het lijkt me echt een gezellige stad, in het normale leven. 
En nu de fontein nog...

18 opmerkingen:

miekequilt zei

Bonifatius voer over het water bij Almere. Vandaar dat wij een Bonifatiuskerk hebben. En ieder jaar krijgt een bijzondere Almeerder de Bonifatiusspeld van de gemeente. Nu wil ik naar Dokkum om hem " in het echt" te zien.

Sjoerd zei

Als je dan toch al in de geschiedenisboeken staat moet je daar ook gebruik van maken.

Anita Willems zei

Hoe raar kan het lopen in het leven van een mens. Eerst vermoord worden door je gastheren en dan geëerd worden met een standbeeld. Beterschap met je teen.

Emie zei

Het is een man geweest met grote invloed, die heel veel gereisd heeft. Zelfs na zijn dood. Hij werd eerst in Utrecht begraven en pas later overgebracht naar Fulda in Duitsland waar hij een klooster had gesticht ( las ik toen ik Fulda zocht).

Judy zei

Emie hierboven geeft al antwoord op een vraag die ik had. Namelijk: waarom in Duitsland begraven? Maar leuk om te lezen over Bonifatius!

Kitty zei

Ik vind het heerlijk om jullie Elfstedentocht en de verhalen daarbij te volgen.

Mormorsweb.blogspot.com zei

Wat zijn er toch veel mensen de dupe geworden van een religie. Toendertijd en nu nog steeds. Dat gaat mijn verstand te boven. Maar dat maakt niet uit dat het me een mooie stad lijkt.

Katrien zei

Na het beluisteren van de Vlaamse kunstroof, nog bedankt voor deze Postcast tip!, wilde ik naar Gent.
Nu is Dokkum ook op het lijstje bijgeschreven.

Ferrara zei

Wij stonden er in 2012 een paar dagen op de camping en hebben ons in en om het plaatsje goed vermaakt met geschiedenis en bezienswaardigheden. We deden toen een soort elfstedentocht met de caravan als onderkomen en hadden de fietsen mee. Als het weer kan, zeker voor herhaling vatbaar.

KnutzEls zei

We gaan er zeker heen, want ik weet nu al dat Leo dat Bonifatiusbier wil keuren. En zo'n wandeling lijkt mij wel wat. Nog geen vaste plannen, maar wie weet binnenkort....

Mijn Kleurenpalet zei

Ja, dat de bron geneeskrachtig is heb je zeker gemist, moet je dan wel in geloven natuurlijk. Maar dat is ook zo met andere plekken zoals Lourdes enz. De kerk is heel mooi, onze 3 kinderen zijn daar gedoopt.

Iris Flavia zei

Quite a man!

Yolanda zei

Zou het kunnen dat je teen gebroken is?

In de weer zei

Het mooiste komt dus nog !

sjannesblog.com zei

Zo komen de geschiedenisfeiten tot leven: de heilige Bonifatius werd in Dokkum vermoord. Interessant.

Mrs. T. zei

Oei, je teen. Ik stootte mijn teen op 18 december en had er veel last van. Denk dat dat toch wel een week of zes duurde. En nu kan ik hem nog steeds niet 'buigen'.

Floor zei

Misschien een heel bad nemen in die bron, dat is nooit weg en je blijft misschien voor altijd jong en gezond :-) Een gekneusde teen, dat kan lang duren eer het over is.

Marthy zei

Als je katholiek bent opgevoed door de nonnen weet je nog wel wie Bonifatius was. Dat is er wel in geprent.