Totaal aantal pageviews

zondag 16 juni 2013

Herinnering

Dat heb je wel eens hè, dat er door een bepaalde stem, een bepaalde geur of een bepaald beeld, ineens iets terug schiet in je hoofd, waarvan je niet wist dat het nog ergens was opgeslagen.
Het overkwam me gisteren in de bioscoop, toen we de film 'Lincoln' zagen.
Ik hoorde ineens de stem van de man die je hier op dit  fotootje ziet. Het is Mr. Spitzer, met zijn vrouw en zijn kinderen en dit is zijn afscheidsfeestje. Hij was een jaar lang onze leraar geschiedenis (in de vierde klas) en ging toen weer terug naar Amerika. 
Eigenlijk hartstikke modern van mijn school om zo iets te doen en in ieder geval was het goed voor ons Engels.
Belangstelling voor geschiedenis had ik toen al en anders was die misschien wel aangewakkerd.
Mr. Spitzer sprak veelvuldig over de Amerikaanse Burgeroorlog en toen in de film gisteravond Ulysses S. Grant aantrad en Robert E. Lee, kwam het allemaal weer terug. Ik hóórde hem gewoon die namen noemen. Zo ontzettend Amerikaans uitgesproken. Pats... terug in de tijd.
Ha en zie je die visnetten? Er zullen ongetwijfeld druipkaarsen hebben gestaan.  In van die groene, platte roséflessen.1967. Meer dan vijfenveertig jaar geleden!

2 opmerkingen:

Marga zei

De kinderen, v.l.n.r.: Ron, Dave, Nancy. Van de laatste kreeg ik dit jaar een briefje rond kerst. Mrs. Spitzer is overleden, mr. Spitzer stuurt nog elk jaar een kerstkaart naar mijn vader. En amaai, 45 jaar geleden!

Zaanse Zolder zei

echt heel bijzonder!