Totaal aantal pageviews

maandag 23 februari 2015

Prijs gewonnen!

Beste Bettie,
Gefeliciteerd! Je hebt een gratis rondleiding in het Van Gogh Museum gewonnen!
Afgelopen zomer heb je tijdens de Uitmarkt een deelnamekaart ingevuld om mee te dingen naar deze prijs en nu kun je Vincents kunst en leven ervaren onder leiding van één van onze gidsen.
Zoals je misschien weet, is de vaste collectie onlangs opnieuw gepresenteerd in een spectaculaire nieuwe vormgeving, waarbij het volledige verhaal van Vincent centraal staat. Ontdek de waarheid achter de mythes, in welke context Vincent zijn werk creëerde en waarom hij zo’n grote invloed heeft gehad op de generaties na hem.
We nodigen je uit om in februari Van Goghs wereld te verkennen. De rondleiding zal ongeveer 50 minuten duren en je mag iemand meenemen. De groep zal uit maximaal 15 personen bestaan.

Nou dat vind ik leuk, zoiets. En na druk e-mailverkeer kwamen we uit op 21 februari om 10.30.

Normaal gesproken wil ik geen rondleiding, ik kijk liever zelf en ik wil soms ook niet wachten. Maar dit was een goede rondleiding. Ik hoorde en zag dingen die ik nog niet eerder had gezien. Het voegde echt iets toe. Ik ben niet een hele echte van Goghfan. Maar ik ga nu toch een keer terug om op mijn dooie gemak nog eens te kijken.

Deze foto's heb ik gepikt van de site van het museum. Je mag daar geen foto's maken, dus er zat niks anders op. 
Maar deze schilderijen staan superleuk opgesteld in een glazen kast. Van Gogh gebruikte sommige doeken nl aan twee kanten. Omdat hij veel wilde oefenen/experimenteren en ook omdat hij arm was. Je ziet dus op deze manier  geëxposeerd de twee kanten van het schilderij.

Amandelbloesem. Ook een heel beroemd schilderij natuurlijk. Maar ik wist niet dat Vincent het schilderde als kraamcadeau voor zijn pasgeboren neefje Vincent Willem.  Bloesem, nieuw leven. Mooi toch.
Ik wist ook niet dat Vincent niet eerst (zoals de meeste schilders zouden doen) de achtergrond schilderde en daarna de takken en de bloesem. Hij deed het precies andersom. Eerst takken en bloesem en pas daarna opvullen met blauw. En als je goed kijkt, zie je dat ook. Niet op deze foto, maar als je heel dicht bij het schilderij staat. Dan zie je dat er ook kleine plekjes niet 'ingekleurd' zijn. 
Dus ik ben om. Een rondleiding is heel goed en daarna kun je altijd nog zelf gaan snuffelen.

4 opmerkingen:

Ineke Jonker zei

Een prijs gewonnen! Dat blijft speciaal toch? Prachtig schilderij amandelbloesem, om uren naar te kijken....

Stins zei

Hartstikke leuk om er zo meer van te weten en te zien!

Onliemie zei

Gelukzak! Ben fan van de Vincent! Fijn dat je een gids had... zo heb ik hier ook weer wat bijgeleerd...Want dat van die achtergrond wist ik niet...volgende keer eens goed naar kijken!

Marloeskreatief zei

Leuk zo n onverwachte prijs,gefeliciteerd