Oké, Sisi dus. Eerst een paar sprookjesachtige filmposters, waarvan ik wilde dat ik er eentje had.
Maar sprookjes waren het dus niet. Niet van Sissi, dat was alleen in de film. In het echt heette ze Sisi of Lisi en het liep niet goed met haar af. Ze werd vermoord. In 1898 op 61-jarige leeftijd.
En ook van Romy Schneider kan niet gezegd worden dat ze nog lang en gelukkig leefde. Zij overleed in 1982 op 43-jarige leeftijd en of het nou slaappillen waren of een hartaanval, het was te jong.
Zowel Sisi als Romy verloren een kind.
Sisi zelfs twee. Sophie aan een darmziekte en kroonprins Rudolf schoot zichzelf en zijn laatste geliefde dood.
Terug naar Sisi. Naar Elisabeth.
Ze had een tamelijk onbezorgde jeugd in Beieren. Ze werd, door haar huwelijk met de jonge keizer Franz Joseph van Oostenrijk, keizerin, met alle gevolgen van dien.
Het hofleven beviel haar niet. Ze kreeg vijf miskramen en vier kinderen. Een groot deel van de dag ging op aan schoonheidsverzorging. Ze had dik lang haar, tot bijna op haar kuiten en werd iedere dag twee tot drie uur gekapt. Ze wilde slank zijn. En dat lukte ook. De taille van de jurken op de tentoonstelling is bijna onwaarschijnlijk (51cm). Ze sportte iedere dag, zwemmen, paardrijden, een dagelijks turnprogramma en wandelen op marstempo. Ze hield zich ook bezig met diëten en vastendagen. En ze nam een tattoo, van een anker, op haar schouder!
Ik vind Sisi echt een mooie vrouw en zo werd ze in haar tijd ook beschouwd.
Dit is een van de weinige authenthieke foto's van de jonge keizerin. Ze had er een hekel aan en wilde ook niet graag poseren voor schilderijen. Op latere leeftijd verborg ze haar gezicht achter een waaier of een voile. Misschien omdat ze niet tevreden was over haar tanden. Of misschien omdat ze haar afnemende schoonheid wilde verbergen.
Twee keer is Sisi in Nederland geweest. Ze was in Nederland voor een behandeling door Dr. Mezger, een Nederlandse arts die de prins van Oranje succesvol had behandeld en daarmee de basis had gelegd voor een internationale carrière. Ze kwam incognito, wat inhield dat ze geen officiële verplichtingen had. Want zo incognito was ze niet met een gevolg van 40 personen. Ze besprak ook veertig kamers in het Doelenhotel in Amsterdam.
Ze reisde sowieso veel en vooral na de dood van haar zoon vond ze nergens meer rust.
Sisi werd met een vijl doodgestoken tijdens een wandeling, door een Italiaanse anarchist.
Nou op de tentoonstelling was dit alles en meer te zien. Als je belangstelling hebt: klik
7 opmerkingen:
Heel interessant, je wist veel dingen te vertellen die ik nog nooit had gelezen over haar ! Dat sporten, diëten, die obsessie voor haar uiterlijk... Het lijkt wel alsof ze een vrouw van deze tijd was....
Net als Ingrid had ik dezelfde gedachte. Haar gedrag paste niet in die tijd. Ze was ongelukkig, dat komt er wel uit naar voren.
Misschien had ze veel liever andere en dan zinniger taken gehad in de dubbelmonarchie, maar dat was toen niet mogelijk voor echtgenotes van keizers en koningen. Er zijn zoveel van dit soort best wel intelligente dames geweest, die gewoon gevangenen van het systeem waren.
De film is zó mooi en tegelijkertijd zo verdrietig. Het is natuurlijk ook een verdrietig verhaal van een jonge vrouw die haar tijd vooruit was. Het lied dat zo mooi vertolkt wordt door Pia Douwes, daar krijg ik tranen en tegelijk de rillingen van, het zegt het allemaal.
Mooi verslag, alsof ik er weer even was.
Oh boeiend! En een tattoo!? Wow!
Wat heftig he? Voor beide vrouwen.....
XX Esther
Een reactie posten