Totaal aantal pageviews

donderdag 25 augustus 2011

Zó Hollands

Deze foto is van Barbara Visser. Ik zag hem in de Hallen in Haarlem waar een prachtige tentoonstelling is getiteld: Zó Hollands. Het Hollandse landschap in de Nederlandse kunst sinds 1850.

Ik vond deze foto heel bijzonder. Je denkt dat je toeristen ziet bij de Zaanse Schans. Maar dat is niet zo. De foto is gemaakt in Japan, in Nagasaki: Huis ten Bosch Stad. Sowieso al bijzonder wat ze daar allemaal hebben nagemaakt. Barbara Visser wilde er Nederlandse toeristen in hebben als Japanners verkleed. Dat is gek maar niet gekker dan de gebouwen die daar zijn nagemaakt. Er mochten daar in Nagasaki geen foto's worden gemaakt. Visser: Er zit blijkbaar copyright op deze gebouwen. Dat intrigeert me zeer. Ik bedoel: deze Japanse zakenlieden komen naar Nederland en kopiëren daar onze beroemdste gebouwen. En dan zou ik daar vervolgens geen foto van mogen maken?

Wat ik ook grappig vind is dat het vinden van modellen nog niet zo makkelijk was en daarom nam Visser twee bevriende Belgische acteurs mee. Dus nu zie je Belgen die spelen dat ze Nederlanders zijn die Japanners nadoen.

En dit was maar één onderdeel van de tentoonstelling. Er mochten foto's worden gemaakt, misschien laat ik een dezer dagen nog wel iets zien.

2 opmerkingen:

Wieneke zei

Whahaha, wat geinig. Belgen, die spelen dat ze Nederlanders zijn die Jappen nadoen. Dat verzin je niet.

Wieneke zei

Goh, ik kan hier eindelijk reageren. Dat ging alsmaar niet.