Totaal aantal pageviews

zaterdag 24 maart 2012

Stuur een Foto: toiletten

'Het is een onderwerp waar je dagelijks mee te maken hebt, maar waar normaal niet zo over gesproken wordt. Toch kan het op reis een beladen onderwerp worden. Want wie heeft niet eens hoognodig gemoeten, maar geen (redelijk schoon) toilet kunnen vinden?'
Dus is toiletten deze week het onderwerp bij Stuur een Foto van Els.
Deze foto maakte ik in Beijing, twee jaar geleden. We waren in een hutong, zo'n oude wijk in Beijing. Ze zijn in rap tempo aan het verdwijnen, die hutongs of ze worden gemoderniseerd. Maar deze was er nog, met zoals gebruikelijk een toiletgebouw aan de buitenkant. We hadden in de hutong gegeten en ik moest al plassen voor we gingen eten. Ik hoopte dat bij de mensen waar we aten een toilet zou zijn, maar niks natuurlijk. Het openbare toiletgebouw was de enige oplossing. En daar zaten gehurkt boven deze gaten drie chinese vrouwen buitengewoon gezellig te kletsen. Ze hadden een krant bij zich, maar ik durfde niet zo goed te kijken dus ik weet niet of die krant als wcpapier dienst deed, of dat ze gewoon het nieuws doornamen. Eén vrije plek was er en die was voor mij. De vrouwen lachten naar me en namen me nieuwsgierig op en ik lachte terug, maar ik voelde me buitengewoon ongemakkelijk. Maar ja, als je moet dan moet je en dus... Oh wat had ik graag een foto gemaakt van die vrouwen. Natuurlijk deed ik dat niet. Ik ben later terug gegaan om dan toch in ieder geval het lege toiletgebouw te fotograferen. Toen zaten die vrouwen er nog, op hun hurken, dus het was echt een sociaal gebeuren. Uiteindelijk ben ik nog een keer gegaan en toen kon ik deze foto maken.

4 opmerkingen:

Jolande zei

Leuk om deze foto te zien, brengt gelijk herinneringen boven.
Tijdens onze eerste China reis hebben we, behalve op de hotelkamers, alleen maar zulke toiletten gezien. De eerste keer stonden we heel raar te kijken en dachten we, we wachten wel tot een volgend toilet hahaha
Maar alles went en zulke toiletten ook.
Tijdens onze tweede reis waren er al een stuk minder en tijdens de derde reis waren we verbaasd dat ze er bijna niet meer waren :-)

Anoniem zei

Het ziet er in ieder geval schoon uit. Een aantal jaar geleden kampeerden wij in Parijs, in het Bois de Boulogne en daar waren ook hurktoiletten, maar dan in een schemerig en stinkend gebouw. Ja en als je moet, dan moet het maar! Ik probeer het maar even anoniem, want via mijn wordpress werkt het tegenwoordig niet meer. Groeten van edelsteentje.

Jolande zei

Edelsteentje, wij waren vorig jaar bijna de hele dag in het Bois de Boulogne zonder ook maar één toilet tegen te komen (vind ze trouwens toch heel dun gezaaid in Parijs).
Uiteindelijk was de nood zo hoog dat ik maar aan het wildplassen gegaan ben :-), maar als ik jou reaktie zo lees, was dat misschien nog wel beter dan een toilet :-)

KnutzEls zei

Was vorig jaar in Parijs en vond de openbare toiletten prima. Maar wel weinig en als je echt hoge nood hebt, is het lang wiebelen voordat het weer schoon is na je voorgang(st)er ;-)