Totaal aantal pageviews

zaterdag 15 juni 2013

Open Tuinen Dagen, Amsterdam

Open Tuinen Dagen in Amsterdam. Al jaren wilde ik daar eens heen, maar altijd was er iets of ik zag het te laat. Maar nu niet, nee nu niet. We hebben gisteren de benen uit ons lijf gelopen en gefietst en we hebben zo ongeveer 25 van de 29 tuinen bezocht. Daar mag je ook drie dagen over doen hoor, maar vandaag konden we niet en gisteren  was het lekker weer. Dus...

Het gaat zo: je koopt bij één van de tuinen een passe-partout, je gaat die tuin bekijken en vervolgens ga je met een plattegrond in je hand naar de volgende tuin en de volgende en... Het is wel duur, dertig euro voor twee, maar ja, je komt op plaatsen waar je normaal niet komt. Bijvoorbeeld in de tuin van de ambtswoning van de burgemeester:

Bovendien wordt de opbrengst gedoneerd aan een goed doel.  En je ziet van alles, bloemen natuurlijk, veel bloemen. Hoewel ook hier lang niet alles in bloei staat, vertraagd door het koude weer natuurlijk.


Je ziet prachtige oude bomen, maar ook jonge fruitboompjes.

Je ziet tuinen die bij een hotel horen, tuinen die bij een museum horen, of bij een kerk. En je besluit ter plekke om dat museum ook nog eens te bezoeken, op een andere dag. Zelf vind ik de tuinen die bij een woonhuis horen het leukst, want soms zie je ook iets van dat woonhuis en dat is voor een nieuwsgierig type leuk:

Je ziet keramiek in de tuinen en beelden en lopend naar een volgende tuin zie je ook weer andere huizen of winkels.
In veel tuinen is koffie of thee te krijgen, vaak met iets lekkers erbij. Maar je komt natuurlijk ook langs terrasjes waar je kunt gaan uitblazen als je dat wilt. En ondanks het feit dat er behoorlijk wat mensen op pad waren,  was is het toch heel erg rustig in die tuinen. Midden in een drukke stad heerst rust. Heel bijzonder.


Kortom: het is een echte aanrader en misschien kun je nog wel gaan. Vandaag of morgen.

4 opmerkingen:

Jeanne zei

Leuk!! Vooral die laatste foto. Die ga je vast nog ergens anders voor gebruiken....ik weet niet waarvoor hoor, maar hij heeft iets heel speciaals. Alsof Frits niet gelooft wat hem ingefluisterd wordt....

KnutzEls zei

Dat is een heel uitgebreid blogje geworden. Jullie deden meer tuinen dan wij in Rotterdam. Wij hebben er hier ook van genoten en ook nieuwe ideeën opgedaan.

Juffrouw Waardvleugel zei

Dat staat ook nog op mijn verlanglijstje, lijkt me erg leuk.
Groeten De Juffrouw

Marloeskreatief zei

Oeps ook dit jaar kon ik niet woon nota bene in A