Totaal aantal pageviews

maandag 10 juni 2013

Pranfeuri

Wel eens van een pranfeuri gehoord? Ik niet. Maar tijdens een bezoek aan het Tropenmuseum in Amsterdam ben ik erachter gekomen. Het woord panfreuri komt uit de strip Dirkjan (van Mark Retera). Kijk maar:
Het is een voorwerp waarvan niemand weet wat het is. Waarvan de functie volkomen onduidelijk is. In de collectie van het Tropenmuseum zitten ook pranfeuri's. Voorwerpen met een vage herkomst en een onduidelijke toekomst.
Het hieronder getoonde apparaat is zo'n pranfeuri. Op een oud kaartje stond: apparaat met filter. Ze doen hem niet weg daar in het Tropenmuseum, want 'wat wij niet weten, weet een volgende generatie misschien wel'.
Dit was een onderdeel van de tentoonstelling 'Onverwachte ontmoetingen'. Leuk om te bekijken. http://www.tropenmuseum.nl/-/MUS/78929/Tropenmuseum/Tentoonstellingen/Onverwachte-ontmoetingen
Het hele museum is trouwens leuk, als je geïnteresseerd bent in de wereld buiten Europa en in het koloniale verleden. Voor kinderen is er ook altijd wat te zien en te beleven: Tropenmuseum Junior.

2 opmerkingen:

Jolande zei

Ik had er nog nooit van gehoord, maar zo leren we weer wat.

Jeanne zei

Nooit van gehoord, maar ik kan me er vanalles bij voorstellen:-)