Totaal aantal pageviews

woensdag 25 mei 2016

Dansen met de vijand

Dit is het enige boek dat ik dit jaar nieuw kocht. In de boekenweek mag ik één nieuw boek kopen van mezelf, voor de rest alleen maar tweedehands of niet.

 Het verhaal:

Paul Glaser, de schrijver van het boek, ontdekte tijdens een bezoek aan Auschwitz, een koffer met zijn familienaam er op: Glaser. 
Hij gaat op onderzoek uit en ontdekt een tante Roosje, een zuster van zijn vader. 
Paul, tot dan toe katholiek, komt er achter dat hij Joods is. 
Over tante Roosje is nooit gesproken.  Zijn vader wil ook dan nog niets vertellen. 'Een Jodin die fout was in de oorlog' zegt hij.  Maar Paul zet door, ontmoet Roosje en hoort wat er gebeurd is. 
Roosje is een levenslustige jonge vrouw. Ze verliest haar grote liefde bij een vliegtuigongeluk,  wordt danslerares, zoekt troost bij een verkeerde man, een nazi-sympathisant. 
Ze trouwt met hem en dan gaat het fout. Roosje wordt verraden door haar eigen man.  
'Ik ga dit overleven', heeft Roosje aan het begin van de oorlog gedacht. En dat gebeurt ook. 
Ze gaat dansen voor en met de vijand. 
En ze overleeft. Ze kan in een goed bed slapen, ze krijgt eten en ze overleeft verschillende kampen, zelfs Auschwitz.
Paul krijgt bij Roosje,  die na de oorlog in Zweden is gaan wonen, inzage in dagboeken, brieven en foto's. Hij leest de teksten van liedjes die Roosje maakte en leert haar en haar verhaal kennen.

Ik vond het een prachtig verhaal. En bovendien heel interessant. Want was Roosje fout, was ze goed, was ze slim? Wat is fout? Wat is goed? Hoe ver ga je om te overleven? Wat zou ik hebben gedaan?

Ik had het boek nog niet uit toen ik ontdekte dat er een theatervoorstelling is gemaakt. Nog net op het nippertje kon ik kaartjes bemachtigen voor dit stuk. Het was de op een na laatste voorstelling. Het is nu afgelopen en dat is heel erg jammer voor mensen die het best hadden willen zien. Misschien gaat er nog een ronde komen, soms gebeurt dat. Ik heb tot nu toe alleen enthousiaste kritieken gehoord en gezien.
'Onze' voorstelling was in het Compagnietheater in Amsterdam. Een klein theater aan de gracht. Ik had er nog nooit van gehoord.
De spelers waren Truus te Selle, Valéry van Gorp en Mike Weerts. Wat een fantastische acteurs, alle drie.
Die Valéry van Gorp speelde de jonge Roosje en zij is een talent hoor. Echt heel erg goed.
Truus te Selle speelt de oudere Roosje en Mike Weerts speelt Paul en ook andere mannenrollen.  Ze zijn ook alle drie verteller. En dan is er ook een pianist die verschillende instrumenten bespeelt. Hij zit ook gewoon op het toneel . Maurits Fondse. Heel gek dat hij niet op de flyer staat vermeld. Ik heb echt moeten zoeken. Ook erg goed die man. Zo knap dat hij daar gewoon zit te spelen en dat je aandacht niet wordt afgeleid.
Nou al met al  hoop ik echt dat het opnieuw gespeeld gaat worden want net als het boek is het een aanrader!

13 opmerkingen:

jezebelle zei

hallo , als je dit een mooi boek vond , dan moet je ook es de joodse bruid lezen is ook erg mooi en waargebeurd die dame leeft nu nog in Israel ..lieve groet Jezebelle

Marloeskreatief zei

Hoe jij toch iedere keer dit soort dingen vind heerlijk dat je ins informeert ,bedankt weer

Onliemie zei

Dankjewel voor de tip... hoe toevallig dat je dan net dat theaterstuk ontdekt. Kleine theaters zijn helemaal tof... dan wordt een voorstelling heel intiem... leuk hé.

Vlimbouter zei

Ik ben ook helemaal weg van kleine,intieme theatertjes. Wat een geluk dat je nog net naar dat theaterstuk kon gaan kijken.

Marga zei

wat een mooi verhaal Bertie, en zo toevallig: ik ken Maurits Fondse, zoon van vrienden, geboren in Tholen! mag ik je blog aan zijn vader sturen?

Ria A.-S. zei

Dit boek stond al op mijn verlanglijst, maar nu wil ik het zeker lezen. Van de week "Zoni, De vergeten holocaust" in de bieb gehaald.
Dank je weer voor de tip.
Wat goed dat je de voorstelling nog kon zien.
Mooie dag!

Bertiebo zei

Wat toevallig Marga. Ja natuurlijk mag dat. Ik dacht al dat het een Zeeuw was vanwege de naam!

Marthy zei

Wat zou ik hebben gedaan? Ik vraag met al heel lang, zelfs al jonge vrouw al, af wat ik zou doen in tijden van oorlog. Wat doe je voor 'fouts' als je daarmee je geliefden kan redden? Mijn kleinkinderen bijvoorbeeld? Ik schud die gedachte altijd weer snel van me af, leef er ook niet echt mee, maar toch komt hij altijd weer terug.

Anita Willems zei

Ik krijg gewoon kippenvel van het verhaal. Een hele mooie vraag: was zij fout?
In de facebookgroep van Women Writers Womens Books waar ik in zit, is een Britse vrouw die een boek heeft geschreven over de levens van 3 vrouwen met een beginnende zwangerschap, die in Auswitch belandden. Onder erbarmelijke omstandigheden lukt het deze drie vrouwen, die elkaar niet kenden, hun zwangerschap te voldragen en gezonde kinderen op de wereld te zetten. Dat gegeven vond ik ook zo aangrijpend.
Wendy Holden heet de schrijfster, haar boek heet Born Survivors.

Ps: heb je nog bij de Zeeman gekeken of ze zo'n blauw/wit tafelkleed hadden?

Bertiebo zei

Ja maar nee, Anita

anneke broos zei

wij hebben de voorstelling in Nijverdal gezien.
Vooraf was er een lezing van Paul Glaser.
Zeer indrukwekkend.
groet,anneke*

Mrs. T. zei
Deze reactie is verwijderd door een blogbeheerder.
Marga zei

Bertie, Maurits'ouders vonden je blogpost heel leuk!