vrijdag 15 februari 2019

Kwekkeboom

Tja, soms lees ik iets in de krant waarvan ik denk: dat wil ik zien/beleven/meemaken.
Zoals laatst, toen las ik dat Patisserie Kwekkeboom, gaat verdwijnen uit de binnenstad van Amsterdam.

Ik vind het bijna altijd jammer als er iets ouds, iets dat al heel lang bestaat en een bepaalde naam heeft opgebouwd, verdwijnt.
Nou was ik nog nooit van mijn leven in die patisserie, terwijl ik wel regelmatig in die straat ben geweest. (Bioscoop Tuschinski is daar, ook zo'n instituut). 
Bovendien had ik nog nooit een Kwekkeboomkroket gegeten, bij mijn weten.
En dat terwijl ik een liefhebber ben. Ik hou echt heel erg van kroketten.
Dus ik dacht dat wil ik toch nog een keertje zien en proeven,  nu het nog kan.
We gingen er niet speciaal voor naar Amsterdam, maar toen we er toch waren en in de buurt...

We werden er erg vriendelijk geholpen.  Frits nam koffie en ik dus een kroket.
Het rook er helemaal niet naar kroket trouwens.
En de koekjes en taartjes, dat wat in een patisserie thuis hoort, het zag er allemaal even mooi uit. 
'U moet wel even geduld hebben hoor', zei de vrouw van de foto, ' die kroket duurt zes minuten, maar gaat u lekker zitten'.
Geen probleem natuurlijk,  we gingen lekker zitten en  ik maakte wat foto's.
Het toeval wilde dat er die middag ook een journaliste van het Parool was, die bezoekers interviewde voor de krant.
Zij had haar eigen fotograaf bij zich.
'Wat een leuke baan heb jij', dacht ik nog terwijl ze twee oudere en zo te horen vaste klanten interviewde.
Daarna kwam ze bij ons. Geen vaste klanten. Gewoon eén koffieleut en één krokettenliefhebber.
Ze stelde allerlei vragen, het was een leuk gesprek.  En daarna wilde ze een foto van ons.
We keken de volgende dag natuurlijk meteen in de krant.
Er stond een heel stuk in, maar dat ging vooral over de teloorgang van heel wat oude winkels in de binnenstad. De huur is te hoog geworden en dus verdwijnen ze.
Óns interview stond er helemaal niet in. Ook de twee mannen naast ons werden niet genoemd. We waren gewoon niet interessant genoeg, vrees ik.


Beetje jammer, haha.
En dan nog die kroket.
Die was lekker. Het is niet mijn favoriete kroket, die is namelijk van de Febo. Maar ja bij de Febo, krijg je hem niet geserveerd in een omgeving, met mooie glas in lood-ramen en  op een bordje met een vorkje en een servetje. Daar trek je hem uit de muur.



Overigens verdwijnt Kwekkeboom alleen uit de binnenstad. Ze hebben nog  andere vestigingen en die blijven. 
De kroket blijft ook.
Maar dat deze zaak vertrekt, een zaak die in 1890 begon, toen een kroket nog croquet heette, dat is toch jammer, vind ik.

23 opmerkingen:

  1. Gelukkig kun je ook thuis eten. Uit de diepvries, in de oven. Geen vette frituurpan, netjes en oh zo lekker. Met mate, dat dan weer wel 😊

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Hier is ook de oven-variant van dat merk favoriet

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Ik werkte vroeger dichtbij Kwekkeboom en als er iets te vieren was (of soms ook zomaar) dan haalden we gebak en/of kroketten.
    Mijn favorriete kroket nu is de groentenkroket van Van Dobben :-)

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hoi werkte jij bij kwekkeboom?dan ken he vast de groentekroketten die ze hadden!!

      Verwijderen
  4. Dat raam met glas in lood is wel mooi!

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Ik zit hier net na mijn ontbijt gewoon te watertanden, haha.

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Wat leuk! Nooit geweten dat er een patisserie Kwekkeboom bestond. Ik krijg ook trek...

    BeantwoordenVerwijderen
  7. 6 minuten wachten vind ik eigenlijk niet eens zo lang voor een lekkere kroket. Ik vind het ook altijd jammer als iets 'ouds' verdwijnt. Gelukkig dat ze op andere plekken wel blijven.

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Hoi Bertiebo,

    Gaat Kwek weg uit de Reguliersbree?.
    Dan moet ik er nog gauw een keertje langs.
    Best wel jammer, want ik vind het een mooie plek en een prachtig verzorgde patisserie.
    Ik ben niet zo’n kroketteneter, maar die van Kwekkeboom... dat zijn wel hele goeie!

    Groetjes en prettig weekend van Marlou

    .

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Weer wat te weten gekomen over jou: kroketliefhebber.

    BeantwoordenVerwijderen
  10. Kwekkeboom is een instituut geworden voor kwaliteit. Ik vind hem overigens heerlijk die kroket.

    BeantwoordenVerwijderen
  11. Oma was er gek op dus ik kwam er vaak, we woonden dan ook op loopafstand

    BeantwoordenVerwijderen
  12. Mijn man eet ze graag, zo’n kwekkeboomkroket

    BeantwoordenVerwijderen
  13. Wel te hopen dat het prachtige raam behouden blijft of elders een mooie plek vindt. Wel jammer dat ze stoppen op deze locatie, maar begrijpelijk.
    Op zijn tijd is een kroketje niet te versmaden.

    BeantwoordenVerwijderen
  14. Dat is ook jammer.

    De kwekkeboom was nooit mijn favoriere kroket. Welke dat wel was ben ik eigenlijk vergeten, zo lang heb ik al geen 'normale' kroketten meer gehad.
    Ik word tegenwoordig wel blij van eetgelegenheden waar ze een glutenvrij exemplaar hebben. Want een kroket op z'n tijd is niet te versmaden.

    BeantwoordenVerwijderen
  15. Dat is ook jammer.

    De kwekkeboom was nooit mijn favoriere kroket. Welke dat wel was ben ik eigenlijk vergeten, zo lang heb ik al geen 'normale' kroketten meer gehad.
    Ik word tegenwoordig wel blij van eetgelegenheden waar ze een glutenvrij exemplaar hebben. Want een kroket op z'n tijd is niet te versmaden.

    BeantwoordenVerwijderen
  16. Zelfgemaakte kroketten, die zijn echt het lekkerste!

    BeantwoordenVerwijderen
  17. Ik kende alleen de kroket. Nooit geweten dat er nog een heel verhaal/bedrijf achterzit.

    BeantwoordenVerwijderen
  18. Wat een prachtige oude zaak!
    Ik ben geen liefhebber van de kroketten van Kwekkeboom en Van Dobben. Voor mij is een echt lekkere kroket er één met heel veel draadjes vlees en die ontberen ze!

    BeantwoordenVerwijderen
  19. Ik las dat onze supermarkt Kwekkeboom bitterballen heeft voor in de Airfryer. Ik wilde ze eens proberen.

    BeantwoordenVerwijderen
  20. Nooit geweten dat ze kroketten verkopen in een patisserie winkel........

    BeantwoordenVerwijderen
  21. De bakker waar ik werk betsaat al van 1884, dat zijn toch al meer een soort van instituten he!?

    BeantwoordenVerwijderen
  22. Ik werkte er niet en de groentekroket ken ik ook niet

    BeantwoordenVerwijderen