Totaal aantal pageviews

zondag 21 oktober 2012

De Hongerspelen - Suzanne Collins

Een boek dat er uit ziet zoals dit boek, spreekt me totaal niet aan. Maar dan ook helemaal niet. Het werd me echter van verschillende kanten aangeraden door mensen waarvan ik denk dat ze een goed advies zouden kunnen geven. Dan is het in ieder geval de moeite van het proberen waard. Kan het nog mis gaan hoor. Hoe vaak me niet is gezegd dat ik 'In de ban van de ring' en 'De Hobbit' zou moeten lezen... En ik heb het geprobeerd, maar het werd niks.
Dus ik had van dit boek geen hoge verwachtingen. Het lijkt op Fantasy of misschien wel Science Fiction, genres waar ik niet van hou.
Suzanne Collins schreef het overigens als jeugdboek en inderdaad tijdens een dagje invallen vorige week was een kind dit boek aan het lezen. Op mijn school hebben veel kinderen leesproblemen, dus dat was al bijzonder, hij was er echt in verdiept en vertelde desgevraagd dat het heeeeel spannend was. Enfin, dat vond ik dus ook, superspannend! Het is het eerste deel van een trilogie en de kans is ruim aanwezig dat ik de andere delen ook ga lezen.
Het verhaal is gebaseerd op het verhaal van de Minotaurus die werd  gevoed met mensenvlees. Als gevolg daarvan werd hij te gevaarlijk voor zijn omgeving en opgesloten in een speciaal voor hem gebouwde doolhof, het Labyrint. Eenmaal binnen was de uitgang niet meer te vinden. Jaarlijks werden zeven Atheense jongens en meisjes als voedsel het Labyrint ingedreven totdat Theseus de Minotaurus versloeg.
Dit verhaal speelt in de toekomst in Noord-Amerika, waar zich een nieuw land heeft gevormd, namelijk Panem, dat 12 districten telt en een hoofdstad, het Capitool. Oorspronkelijk waren dat 13 districten, maar in een opstand heeft het Capitool het 13e district genadeloos afgeslacht. Als waarschuwing werden toen de Hongerspelen in het leven geroepen. Vierentwintig door loting aangewezen tributen, een jongen een meisje uit elk district, moeten onderling een strijd op leven en dood aangaan in een gemanipuleerde arena. En het hele land moet verplicht kijken.
Dit jaar wordt in het 12e district Prim uitgeloot. Maar haar oudere zusje Katniss weet dat de Hongerspelen voor Prim de dood zullen betekenen en ze besluit in haar plaats te gaan...

Zo en nu stop ik weer even met mijn eh 'boekverslagen'. Hoewel... het is nog steeds leesweer natuurlijk!

Geen opmerkingen: