Totaal aantal pageviews

woensdag 3 april 2013

Stoner- John Williams

Toen ik in de boekenweek dit boek kocht, had ik het laatste exemplaar uit de winkel. Mijn eigen zoon vertelde me dat hij het in drie avonden achter elkaar uitlas en dat heb ik ook gedaan. Achter elkaar uit. En alle jubelende commentaren (en dat zijn er nogal wat), vind ik zeer terecht. Het is echt een hype denk ik en dat is bijzonder want het boek verscheen al in 1965.
Het is een verhaal van een man: Stoner.  Een boerenzoon die tamelijk onverwacht gaat studeren en vervolgens de rest van zijn leven doorbrengt op zijn universiteit. Hij heeft vrienden,  wordt professor, geeft les, trouwt, krijgt een dochter, schrijft een boek, heeft een verhouding, heeft een vijand, leeft zijn leven en gaat dood.
Ik kan niet zeggen waarom dit verhaal zo'n indruk maakt. Ik kan niet zeggen hoe het komt dat dit, op zich doodgewone verhaal  van een weinig opzienbarend leven zo'n diepe indruk maakt. Je leeft zo mee met Stoner, ik wilde hem af en toe een schop geven en had ook vaak medelijden met hem. Maar aan het eind van het boek vond ik dat medelijden eigenlijk onterecht.
Hoe dan ook... het is het aller-aller-allermooiste boek dat ik in tijden heb gelezen!

4 opmerkingen:

Juffrouw Waardvleugel zei

Het maakt me nieuwsgierig! Ik ga eens even kijken bij de boekhandel het weekend!
Groet De Juffrouw

Es zei

Dankjewel voor de tip ik ga m kopen! Of voor mijn verjaardag vragen
X Es

Nanos zei

Het is prachtig. Ook ik las het achter elkaar uit. Het is het gewone leven van een doodgewone man die twee generaties verder vergeten is, zoals het vrijwel iedereen vergaat. De manier waarop het is beschreven is kennelijk toch niet zo doodgewoon, het is razendknap.
Wat mij opvalt in de beschrijvingen is het niet noemen van zijn toch wel wat geschifte vrouw, van wie het doen en laten toch veel invloed op zijn leven heeft.

idémakeriet zei

Heerlijk dat je zo van dat boek hebt genoten.
Ja sommige schrijvers kunnen je echt meetrekken in een boek.
Liefs gerda