Totaal aantal pageviews

maandag 28 december 2015

Honolulu King (mijn boek van het jaar)

Zoals ik eerder vertelde, ook boeken die ik gelezen heb, noteer ik.
Sommige boeken zijn al geheel uit mijn geheugen verdwenen. Maar er zijn ook boeken die voorgoed in mijn hoofd zitten. Ik wilde geen top-drie maken, er zijn zoveel goede boeken en trouwens ook een heleboel slechte. Het is bovendien lastig omdat je de genres niet kunt vergelijken.
Maar er is één boek dat er dit jaar wat mij betreft echt uitspringt. Dus als ik een toplijst zou moeten maken stond het op 1. Zonder twijfel en waarschijnlijk ook langdurig.
Het is dit boek:

Wat een geweldig boek heeft Anne-Gine Goemans geschreven. Zo interessant en zo goed verteld. Zij is echt een verhalenverteller, dat denk ik. Maar ik las nog niet eerder iets van haar.
Ik had het boek al een hele tijd geleden aangevraagd, nog voor ons mislukte Thailand-avontuur. En het was nu pas beschikbaar. Dat zegt al wat.
Het boek staat ook in de Bestseller-60.
Ik had toen ik het wilde reserveren een gesprek met de schrijfster gehoord in Kunststof radio en meteen daarna wilde ik het lezen.
Het verhaal:

Een oude Indische man, genaamd Hardy (voornaam) Hardy (achternaam) is een Honolulu King, dat wil zeggen een lid van een Hawaimuziekband: Honolulu Kings
Hij is getrouwd met Christina die dement is en in een verpleeghuis zit. Hij runt een toko met Indische waar en kookt daar samen met zijn kleindochter Synne, die dol is op haar grootvader en hij op haar. Twee bandgenoten, George en Cok staan hem trouw terzijde.
Hardy wordt vrijmetselaar en binnen die beweging moet je een 'bouwstuk' schrijven. Dat doet Hardy en in dat stuk vertelt hij een ernstig geheim. Waardoor de andere leden van de loge in de problemen komen, want zij hebben gezworen nooit iets te zullen vertellen van wat er zich binnen de groep  afspeelt, maar dit is wel echt een zwaarwegend geheim. Gebaseerd op ware gebeurtenissen.

Verschillende verhaallijnen: Nederlands-Indië, de Bersiaptijd, de Japanse bezetting, de haat tegen de Japanners, dementie, problematische relaties (van Synne), de vrijmetselarij.
Meer ga ik er niet van vertellen. Je moet het echt zelf lezen. Voor mij is het in ieder geval het boek van het jaar. En het leest ook nog eens als een trein. Ik moest ondanks de problemen ook vaak lachen. En soms bijna huilen.

4 opmerkingen:

Wieneke zei

Ik heb ook nog steeds dit boek niet binnen, terwijl ik het toch al een tijd geleden aangevraagd heb.

Emie zei

Samen met 'Kom hier dat ik u kus' staat dit boek bij mij op een gedeelde eerste plaats. Een schrijfster om in de gaten te houden. Overigens heb ik nog een boekenbon liggen waarvan ik De Amerikaanse prinses van Annejet van der Zijl wil kopen. Heb jij dat al gelezen?

Mirjam zei

Ik kan me voorstellen dat het een heel mooi boek is. De verhaallijn klinkt heel interessant. Ik kom de laatste jaren heel weinig aan lezen toe. Maar onlangs toch nog een mooi boek gelezen; Beminde Zusters, van Tineke Hendriks. Het beschrijft het leven van een jonge vrouw, tot aan haar dood toe. Het leuke ervan is dat het gaat over iemand (biografisch) die in Hillegom is opgegroeid, de plaats waar ik van mijn 6de tot mijn 49ste heb gewoond. Hier vlakbij overigens. Vast ook wel in jullie bibliotheek verkrijgbaar en naar mijn idee echt een aanrader.
Fijne avond,
Liefs,
Mirjam

Stins zei

Ik vind het klinken als een heerlijk boek, die wil ik ook wel graag lezen!
Dankjewel voor deze goede tip :-). Gelukkig heb ik voor de komende dagen nog een voorraadje biebboeken liggen,
ben nu 'het Rosie Project' aan het lezen. Liefs van Mirjam.