Totaal aantal pageviews

donderdag 3 december 2015

Trouwboekje

Altijd als ik de paspoorten na gebruik opruim, zie ik ons trouwboekje en dat van mijn ouders. Die liggen in hetzelfde vakje van mijn bureau
Soms kijk ik even.

In de tijd van mijn ouders heette het Familieboek. En binnenin was er ruimte om twaalf kinderen bij te schrijven. Er kwam er maar eentje, dat was ik, maar het staat er prachtig in.
In mijn tijd heette het Huwelijksboekje  en er was ruimte om tien kinderen bij te schrijven. Er kwamen er drie.
Toen onze dochter trouwde, heb ik waarschijnlijk zelf haar trouwboekje uitgereikt. Omdat ik als buitengewoon ambtenaar van de burgerlijke stand haar huwelijk heb voltrokken. Ik zal vast ook wat getekend hebben, maar ik weet het echt niet meer. Toen de huwelijksvoltrekking klaar was, heb ik niet goed meer opgelet, geloof ik.
Moet toch eens informeren. En kijken hoeveel kinderen er in kunnen. En of Anna er wel in staat.
Laatst waren we weer eens op een huwelijksvoltrekking en daar kwam er helemaal geen trouwboekje meer aan te pas. De ambtenaar vond het zelf ook wel een beetje vreemd, maar het bruidspaar had gekozen voor alleen een digitale vastlegging.
De tijden veranderen, maar ik vind het toch mooi als er zo'n boekje is. Mooi ingevuld door iemand die er haar of zijn volle aandacht aan gaf.

Toch staat er een fout. En die zie ik nu pas. Er staat dat mijn vader een zoon was van Neeltje Kokken. Maar ze heette Neeltje Hokken. Even dacht ik dat het gewoon een bijzondere hoofdletter H was, maar als ik dan kijk naar de eerste letter van mijn moeders naam , Klasina,  heeft de ambtenaar toch echt een foutje gemaakt. Tja en dat haalde hij natuurlijk niet zomaar even weg! Hij zal gehoopt hebben dat niemand het zag...

10 opmerkingen:

Marjan zei

Zo leuk! Sinds mijn ouders overleden zijn, ben ik ook in het gelukkige bezit van hun famileboekje.
Ik sta erin als negende!

Anoniem zei

Wat leuk om te zien. En zo mooi geschreven, in die van ons heeft gewoon iemand met balpen zitten kliederen. Hebben je ouders ook in Dordrecht gewoond? Ik ook :) Toevallig.

Bertiebo zei

Ja zeker, Valhalla. En ik ben er geboren. Hier spreekt een echte schapekop

Els04 zei

Mooi he. Wij hebben ook zo een boekje, seffens eens kijken of er fouten in staan :)

Vlimbouter zei

He leuk! Heb ook eens in mijn (Belgisch)'trouwboekje' gekeken en daar is plaats voor 10 kinderen. In mijn boekje staat ook heel wat informatie. Zo moest bvb een jongen 18 zijn om te mogen huwen en een meisje 15. Alleen de koning kon toestemming geven om toch vroeger te huwen en dan moest je er een heel gegronde reden voor hebben. Of dit nu nog steeds zo is?

Els04 zei

Ik ook 10 kinderen :) En heb er 0!
En geen fouten, oef!

Marthy zei

Ik heb het trouwboekje van mijn ouders ook nog eens doorgebladerd en ik zie nu dat bij een van mijn jongere broers de gegevens van het doopsel niet ingevuld zijn terwijl ik zeker weet dat hij gedoopt is. Ook een foutje dus. Er was plek in het boekje voor twaalf kinderen, elf zijn er ingevuld.

Mirjam zei

Ik weet zeker dat mijn ouders hun trouwboekje ook nog zullen hebben en alle vijf kinderen staan er in bijgeschreven. Maar voor hoeveel er eigenlijk ruimte was, dat zou ik niet weten hoor. Maar je hebt gelijk, zo'n boekje hoort er echt bij, en niet alleen maar digitaal, dat is niet tastbaar en het moet tastbaar zijn vind ik...
Zelf heb ik geen trouwboekje meer, ben niet meer getrouwd.
Maar wij hebben nu een samenlevingscontract, ook op papier, ook ondertekend en ook tastbaar. Ik vind het best zo...
Heel fijne avond,
Liefs,
Mirjam

Pippa's Hus zei

Wat bijzonder zo'n trouwboekje. En dat jij je eigen dochter hebt mogen trouwen. Dat is nog bijzonderder. XX Esther

Anoniem zei

He toevallig, hier ook een 'echte' schapenkop :D