Totaal aantal pageviews

donderdag 3 mei 2018

De historische driehoek

Ja, zo wordt dat genoemd, de historische driehoek Hoorn, Medemblik en Enkhuizen.
Er rijdt een stoomtram tussen Hoorn en Medemblik. Ik heb best vaak in die stoomtram een ritje gemaakt. Toch deden we  het zondag weer.
Deze keer om de bollenvelden in onze eigen omgeving te zien, vanuit de tram.
Gelukt:

De tram stopt onderweg op een paar stations en komt tenslotte aan in Medemblik. Van daaruit kun je dan enige tijd later terug rijden.
In Medemblik is van alles te doen. Er is een bakkerijmuseum, er is een kasteel, er is een stoommachinemuseum...
Dat deden we deze keer allemaal niet.
We aten een heerlijke pannenkoek in een kroeg met een bruin interieur. 
Daarna gingen we niet met de stoomtram terug.
Je kunt namelijk ook de boot nemen naar Enkhuizen om het Zuiderzeemuseum te bezoeken. Hoewel het slecht weer was kozen we toch voor de boot.
Op die boot zit je droog tenslotte en het Zuiderzeemuseum is ALTIJD de moeite waard.
Ik was nog een klein beetje zenuwachtig omdat ik snel zeeziek word. Ik voel m'n maag al draaien op de pont over het IJ. En het waaide pittig hard. Je zit er ook meer dan een uur op.
De man die onze kaartjes controleerde zei echter desgevraagd dat het schip heel stabiel lag. Daar vertrouwde ik dus maar op en... nergens last van gehad.
 In het Zuiderzeemuseum viel deze keer de West-Friese boomgaard op. Het zag er zo prachtig uit.In een West-Friese boomgaard vind je oude fruitbomen zoals Juttepeer, Suikerpeer, Bellefleur en het Zijden Hempje. Zo leuk die namen. Wat zou ik ze graag eens proeven.
Tussen de halfstammen werden dan bessen geplant  en langs de slootkant stonden hazelnoten.

Nog even een eindje wandelen door Enkhuizen en daarna met de gewone trein terug naar Hoorn.

(We waren deze dag trouwens bepaald niet de enigen die tulpen wilden zien. Er waren opvallen veel Japanners. Ook leuk om daar naar te kijken)


 Nb.: Nou hebben we deze driehoek dus al vaker gedaan. Kan makkelijk, want alles is gratis met de Museumjaarkaart. Behalve de gewone trein terug. Er waren mensen uit Eindhoven die we op de boot spraken en die zeiden dol op Eindhoven te zijn en op de omgeving van Eindhoven, maar ze waren toch een beetje jaloers op zoveel historie hier in de buurt. En dat snapte ik heel goed.

11 opmerkingen:

Onlie Mie zei

Haha die Japanners! Waar zie je hen niet?
Ik zag nog nooit tulpenvelden! Straf hé. Moet er toch eens een keertje van komen maar die plaatsen die jij hier noemt, ken ik met uitzondering van Hoorn helemaal niet? Oeioei die boot. Wanneer ik er nog maar aan denk, draait mijn maag. Had nooit goed gekomen in mijn geval.

Gouden Bergen zei


Goedemorgen Bertiebo,
de historische driehoek...
Ja, heerlijk mooi daar!
Ik ken Hoorn een beetje en het Zuiderzeemuseum. Én ik heb een MJK, dus wat let me!
Die stoomtram lijkt me zo leuk en die boot trouwens ook.
Goeie tip!
Groetjes!

Jeanne Hinke zei

Afzonderlijk ken ik de plekken die jij omschrijft wel, maar zo'n driehoek maken is nog wel een leuk idee! De MJK is toch geweldig eigenlijk!

Sjoerd zei

Ik begin ook vaak op een fotograferende japanner te lijken.

Marthy Berends zei

We zijn er vroeger met de kinderen geweest maar ik wil het nog steeds een keer met de kleinkinderen doen. Volgend jaar zijn wij aan de beurt om het familiedagje te organiseren en dit uitje staat al een poosje nr. 1 op mijn lijstje.

Pippa's Hus zei

Je was gewoon op vakantie in je eigen buurtje! Hoe leuk is dat! XX Esther

Matroos Beek www.beekblog.com zei

De moeite waard deze driehoek!

schrijfselsvanmij zei

Oh jee, zit jij ook zo graag op een boot?

Emie zei

Wat Marthy schrijft hè, dat ben ik dus ook van plan!

Mrs. T. zei

Ik had eigenlijk voor mijn werk naar Hoorn gemogen eind mei en wilde er dan eigenlijk wel een nachtje aan vastplakken om de omgeving te bekijken. Maar er kwam een kink in de kabel dus voorlopig geen Hoorn en omgeving voor mij.

KnutzEls zei

En ik won dat reisje in de Postcodeloterij. We gaan met schoonzus en zwager. Opvallend veel rotterdammers dus binnenkort....