Totaal aantal pageviews

woensdag 2 mei 2018

Vraag

Gisteren schreef ik hier een blogje over de voorstelling van The Color Purple, de voorstelling die we niet goed vonden, waardoor we in de pauze weggingen.
Daar kwamen wat reacties op, ook een reactie die ik niet had verwacht, deze:

'Ik moet zeggen dat ik niet zo houd van mensen die in de pauze opstappen. Vind het niet heel respectvol richting de artiest(en). Soms valt iets tegen, jammer dan'. 

Ik lag er vannacht over na te denken. 
Was het niet respectvol dat wij  weggingen?
Dus met andere woorden,  moet je altijd blijven als iets je niet aanstaat? En hoe is dat dan bijvoorbeeld op een festival? Of bij een lezing?

Het gebeurt niet vaak hoor,  dat we weggaan.
Ik kan me een keer herinneren dat we de bioscoop verlieten en dan nog niet eens in de pauze, want die was er niet.
We zijn een keer eerder weggegaan bij een voorstelling. Ook in de pauze.
Ook nu ik er over heb nagedacht, vind ik dat nog steeds terecht.
We zijn trouwens ook wel eens gebleven terwijl we echt liever weg wilden, maar dat was toen een amateurvoorstelling en dat vind ik dan een ander verhaal. Dit was geen amateurwerk.

Nu ben ik eigenlijk heel benieuwd hoe anderen hier over denken. Echt benieuwd.
Dus eh... wat vinden jullie?

Ps. Zo'n reactie als deze hierboven vind ik juist heel erg leuk hoor. Het gaat ergens over en het zette me aan het denken.

Update: wat een reacties, leuk is dat. Dankjulliewel. Omdat ik zelf nooit had bedacht dat het respectloos zou zijn om de zaal in de pauze te verlaten, was ik nieuwsgierig naar wat anderen daar van vinden. Dat weet ik nu. Mijn mening is niet veranderd

23 opmerkingen:

schrijfselsvanmij zei

Ik blijf (meestal) zitten of het moet echt superslecht of aanstootgevend, vulgair of smerig zijn, maar dan zou ik op voorhand al niet naar een voorstelling of lezing gaan. Mijn man heeft minder geduld, die stapt dus op. En het erge is dat ik laatst samen met hem ergens was, en we na de pauze zijn weggegaan omdat hij er niks aan vond

izerina zei

Ik denk,dat je een voorstelling of film niet uit hoeft te zitten,als je het niet mooi vindt. Als je op bezoek bent en er dreigt een onaangename sfeer,dan ga je toch ook weg? Is de zaal na de pauze voor een deel leeg,dan is dan wel feedback voor de mensen van de voorstelling

Ferrara zei

Waarom zou je een voorstelling, film. lezing enz. uitzitten die je op de een of andere manier niet boeit.

Gouden Bergen zei

Hoi Bertiebo,

nee hoor... je hoeft niks uit te zitten.
Ik vind het juist heel goed, dat je in de pauze pas bent gegaan.
Ik ga veel naar de Toneelschuur hier in Haarlem en soms lopen er tijdens de voorstelling wel eens mensen weg.
Kijk... dát vind ik nog eens niet kunnen.
Je haalt de acteurs uit hun concentratie en dat merk je meteen.

Nee hoor... in de pauze weggaan is prima!

Bij een film is het wel wat anders, want die acteurs hebben het helemaal niet in de gaten... hahaha...

Doe jij maar lekker waar je zin in hebt. Je hoeft niets tegen je zin te doen!

Groetjes, Dasja

Kitty zei

Ik vind het eerste deel van de reactie een beetje... hmmmm... ik houd niet van mensen die...? Maar dat was misschien niet zo bedoeld. Op zich mag een mens best eens kritiek leveren op een blogstukje natuurlijk.
Ik vind ook dat je niet tijdens het spel weg moet gaan, maar in de pauze, prima hoor. Je zit er toch niet voor je verdriet! Nou ga ik dank zij een handicapje nooit naar een voorstelling, hoe graag ik ook zou willen... En dan toch een mening hebben he, hahaha. Dat je bij een amateurvoorstelling niet wegloopt vind ik heel respectvol.

KnutzEls zei

Als het echt niet te harden is,kunje na de pauze wegblijven. Niks mis mee. Het kan toch tegenvallen...

Anoniem zei

Gek hè,dat kritiek je zo raakt. Terwijl je.kritiek kunt hebben op de manier hoe iemand kritiek uit. Maar ik vind dat jij/ jullie gelijk hebben. Netjes gewacht tot de.pauze en dan weg.
Geen tijd verspillen in dit leven. Een boek sla ik na 1 hoofdstuk ook dicht als ik er niks aan vind. Boeken genoeg en theaterstukken ook.
Zelfrespect is ook belangrijk. Er dus niet van wakker liggen��
G et o er t Ien

Jolande zei

Ik vind ook dat je gewoon weg kunt gaan in de pauze.
Net wat izerina schreef, als de zaal halfleeg is, is dat ook feedback.
Wij zijn net als Frits, en schrijven in zo'n geval ook een mailtje met feedback, maar als er maar één mailtje komt denken ze dat het aan jou ligt, als een zaal na de pauze half leeg is, kunnen ze dat niet meer denken.
Gewoon doen waar jullie jezelf het beste bij voelen.

miekequilt zei

Ik vind het helemaal niet raar om in de pauze weg te gaan. Als een tentoonstelling niet bevalt, ga je toch ook weg? Het is idd wel goed om een mailtje te sturen, maar het is de vraag wat ermee gebeurt, want op een mail discussie zit je ook niet te wachten.
En verder: doen wat je gevoel je ingeeft is het beste hoor. Het zijn jouw centen en het is jouw tijd en daarmee mag je doen wat je wilt.

Ageeth Mooij zei

Jullie hebben je gevoel gevolgd. Ik begrijp de ‘kritiek’ wel, maar jullie waren uit en de ontvanger/toehoorder bepaalt wat mij betreft.
Wij zijn ooit bij een film weggelopen, omdat het echt niet te doen was. Ik weet het nog goed, ook al is het meer dan 30 jaar geleden.

Wieneke zei

Als je na de pauze niet meer terugkomst op je plaats heeft niemand daar last van. Een ander verhaal is dat mensen TIJDENS de voorstelling weg willen en zich dan langs de zittende massa moeten wringen. Dat heb ik een keertje meegemaakt bij een voorstelling van een toen nog niet zo lang in het zadel zittende Van 't Hek. Dat gebeurde 10 minuten NA de pauze. Een hele rij verdween omdat ze zich ergerden aan iets. Het verbaasde gezicht van Van 't Hek staat mij nog wel bij.
Wij zijn in de pauze wel meer opgestapt. Bijv. bij Margriet Eshuijs. Veel van hetzelfde en we vonden het akelig geblèr. Dan gaan wij echt niet onszelf zitten opofferen, hoor.

Ineke Jonker zei

Je mag altijd weggaan. Kunst is persoonlijk. En dat raakt je of niet. En je kan het ook heel slecht vinden. Alles is mogelijk. Een kunstenaar is eerlijk in zijn uitingen en dat verwacht hij ook van anderen.dus volg je hart ook op dat soort momenten.

Sjoerd zei
Deze reactie is verwijderd door een blogbeheerder.
Marthy Berends zei

Waarom blijven zitten als je je ergert. Je deed het netjes, vertrok in de pauze zodat je andere mensen niet hindert. Wij verlieten, voor het eerst, afgelopen winter tijdens de pauze het filmhuis in Gouda. We vonden de film die ze daar vertoonden verschrikkelijk en wilden niet langer blijven kijken. We waren beslist niet de enige en dat hebben we nog nooit meegemaakt.

Emie zei

Moet kunnen. Een mens moet zichzelf niet pesten. Wij hebben het ook een keer gedaan toen we tijdens een toneelstuk bijna in slaap vielen. Kan aan ons gelegen hebben maar tegen je zin ergens blijven is toch nergens voor nodig? Wachten tot de pauze is wel netjes.

Bertiebo zei

Sjoerd ik heb je reactie NIET verwijderd. Dat gebeurt hier soms zonder dat ik wat doe. Had hem wel gelezen

Matroos Beek www.beekblog.com zei

Ik zou niet weten waarom je je hart niet mag volgen en je tegen je zin moet verder kijken. Leuk is het niet voor de artiesten, maar wel zo eerlijk.

Marga zei

groot gelijk, in de pauze weggaan kan heel goed!

klaproos zei

nee hoor, ik vind dat je het mooi hebt gedaan zo,
soms is het wel zo dat na de pauze het mooiste komt, dan had je wel pech zeg:-)
kijk eens in de spam map, daar staan weleens reacties

Floor zei

Meestal zijn er geen pauzes meer hier in de schouwburg, vooral bij toneel is dat zo.
Maar laatst was dat wel zo, en ik vond het stuk echt verschrikkelijk.
Zat op de eerste rij, dus het valt op als ik weg ging, maar toch gedaan hoor.
Ik heb betaald, dus ik bepaal of ik wel of niet kom, en of ik eerder wegga.
Het is niet leuk voor de spelers, dat is waar, dat is dan jammer voor ze.

Mrs. T. zei

Hahaha, ik zie dat ik alleen sta in mijn opmerking. En dat geeft helemaal niets hoor. Grappig in ieder geval dat mijn reactie je aan het denken zette.
Ik blijf bij mijn mening. Soms valt iets tegen, dan is dat ene uurtje uitzitten heus niet zo erg.
Misschien heeft het ook voor een deel met mijn werk te maken. Het gebeurt best regelmatig dat ik me afvraag 'waar ik het in hemelsnaam voor doe'. Mensen kunnen zo weinig geduld opbrengen, praten door toespraken heen, kletsen tijdens een muzikaal intermezzo. Ik kan dat niet goed hebben, gewoon even een ander/iets anders op nummer één zetten. En dan, als het klaar is, ben jij weer aan de beurt.

Bertiebo zei

De dingen die je nu noemt vind ik van een totaal andere orde en inderdaad respectloos. Ik verliet de zaal in de pauze, zonder enige hinder te veroorzaken. Wij worden het niet eens vrees ik. Geeft niks trouwens

Elizabeth zei

O ja, als ik er niet van genieten en tegen me zin zit te kijken of te luisteren dan ga ik ook weg. En ik vind het heel netjes dat je dit in de pauze gedaan hebt... Niks mis mee!