Totaal aantal pageviews

woensdag 23 mei 2018

Zeepkruid

Al heel lang heb ik zeepkruid in mijn tuin gewild.
Als ik aan het wandelen was, in mijn eigen buurt, zag ik het altijd bloeien, volop. In grote, prachtig gekleurde pollen. Dat wilde ik ook.
Maar het sloeg op een of andere manier nooit aan in onze achtertuin. Heel gek.
En toen ik het een keer in de voortuin had geplant, de tuin die we samen met onze allerliefste buren van toen hadden, en wij een keer op vakantie waren, haalde mijn buurvrouw/vriendin het weg. Omdat ze dacht dat het onkruid was. Grrrr.

Vervolgens heeft het vrij lang geduurd, maar nu in onze nieuwe achtertuin bloeit het volop, zoals ik dat altijd voor me had gezien.


Ook heel gek, ik heb me in al die jaren nooit afgevraagd waarom het zeepkruid heet en wat het met zeep te maken heeft. Nu wel.
Wikipedia maakt me wijzer

 De plant bevat saponinen, inwendig gebruik moet daarom met voorzichtigheid gebeuren. Bij overdosering kunnen misselijkheid, diarree en eventueel brakenoptreden.
De plant werd gebruikt tegen ontstekingen.
De wortels van de plant werden vroeger gebruik om wasgoed te bleken. Een aftreksel van de wortels werd daartoe schuimig geklopt en het schuim werd gesprenkeld over het wasgoed dat op een bleekveld uitgespreid lag. Na droging in de zon werd het gedroogde schuim afgeborsteld. Vandaar de naam. Er is echter in oude geschriften niets te vinden over deze toepassing. Wel staat Zeepkruid al eeuwen bekend om zijn waskracht vooral gebruikt bij tere stoffen en bij het verwijderen van vetvlekken.

Je kunt het ook als zeep of shampoo gebruiken. Dat lijkt me leuk. Misschien ga ik het gewoon een keer proberen. Ik las hier hoe dat bijvoorbeeld zou kunnen: klik
16 opmerkingen:

KnutzEls zei

We hadden het vroeger in de tuin, maar het is er niet meer. Leuke plant, maar voor wasmiddel...? Dat haal ik wel in de supermarkt...🤗

Bertiebo zei

Ik ook hoor Els, maar om een keertje te proberen

izerina zei

Laat je het resultaat van je wassen met zeepkruid weten?

Onliemie zei

Ik ken die plant niet. Om mijn wasmiddel daarmee te maken, lijkt me wel heel erg omslachtig. Nu ben ik wel erg ecologisch bezig maar dit gaat me net iets te ver. Ik maak het wel met marseillevlokken. Ben ik nu heel erg lui? ;-)
De bloemetjes vind ik wel heel erg leuk. Toch eens kijken of die plant hier ook te krijgen is.

Bertiebo zei

Ga ik ook niet standaard doen hoor. Het lijkt me gewoon leuk voor een keer

sjannesblog.com zei

Ik vond het zo'n mooie plant in mijn tuin. Maar helaas, geen tuin en geen zeepkruid meer. Het lijkt me leuk om eens, eenmalig, uit te proberen om er wasmiddel van te maken. Vroeger wist ik er niet van, helaas.

Fien. zei

Bij mij wil het ook niet. Een paar keer geprobeerd, maar het slaat niet aan. Het kan komen door de zware kleigrond die we hier hebben.

Floor zei

Mooie plant, bloeit zo uitbundig! Maar om daar nou shampoo van te maken....
Weggehaald omdat ze dacht dat het onkruid was.... oeps!

Ferrara zei

Qua kleur zou het goed passen in mijn postzegelborder, maar er shampoo of iets dergelijks van maken, daar ben ik te lui voor.

Sjoerd zei

Een interessante plant, toch een kijken of dat hier wil groeien. Ik heb nog een plekje vrij.

Alet Venhuizen zei

Dankje voor de link.
Lijkt me ook leuk eens te proberen.
Moet ik trouwens wel eerst zeepkruid in m'n tuin zetten ;-)

Els04 zei

oh tof, doen!

schrijfselsvanmij zei

Ik had ze jarenlang in de tuin, maar opeens zijn ze foetsie ....

Marthy zei

Ja, ik heb het ook in de tuin maar het vormt zulke mooie pollen dat ik de wortels echt niet uit ga graven.

Het lieve leven... zei

Ik ben er dol op omdat ik er warme herinneringen aan heb. Onze benedenbuurvrouw had het volop in haar tuin...het doet mij aan haar denken!

Sjoerd zei

Yep, gevonden het zeepkruid, het staat al in de grond.