Totaal aantal pageviews

vrijdag 4 mei 2018

Huismiddeltjes

In het Zuiderzeemuseum in Enkhuizen heb je naast allerlei huizen, die uit verschillende dorpen aan de Zuiderzee zijn overgeplaatst, ook allerlei verschillende winkeltjes. Bijvoorbeeld een snoepwinkel, een bakker en ook een apotheek. Zo eentje met prachtige flessen en potten

En gapers. Een hele mooie verzameling gapers.
Ik kom regelmatig in dat museum, maar ik vind het toch telkens weer leuk en trouwens er is ook altijd wel weer iets nieuws te zien. Iets oud nieuws dan natuurlijk hè.
Deze keer was er iets over huismiddeltjes. Je weet toch: recepten die mensen van hun moeder of zelfs van hun oma hebben geleerd.
Recepten waarvan de werking niet wetenschappelijk is bewezen, maar die toch bruikbaar zijn en in ieder geval geen kwaad kunnen.
Er hing een bord en daaraan kunnen mensen dan hun eigen recept voor een bepaalde kwaal noteren.
Ik heb zelfs best vaak nachtelijke krampen in de benen.
Had, moet ik zeggen want sinds ik magnesium gebruik, is het veel minder. Maar een stukje zeep onder het onderlaken... waarom niet geprobeerd.
Dat je een doorgesneden uit naast je bed moet leggen in geval van verkoudheid, dat advies hing er ook. Gember eten als je misselijk bent. En er ontstond onder de kijkers ook hier enige discussie over het eten van een pissebed bij hooikoorts.
Nog veel meer huismiddeltjes hingen er en de meeste waren serieus.
Er zijn natuurlijk ook altijd grapjassen die dan bijvoorbeeld melden dat notitieboekjes helpen bij vergeetachtigheid. Lijkt me overigens beslist aan te raden.
En deze vond ik ook grappig:


Ik heb gelukkig geen liefdesverdriet, maar als.... dan!

14 opmerkingen:

In de weer zei

Leuk hoor, huismiddeltjes, ik ben er dol op. Heb hier een boekje liggen “oma weet raad” en een bijlage die, zo zie ik nu, in 1980 in de Margriet zat. Ik raadpleeg ze nog regelmatig.

izerina zei

Mijn man slaapt ook met een stuk zeep aan het voeteneinde. Ooit gehoord en het vermindert de kramp.

sjannesblog.com zei

grappig. Baat het niet dan schaadt het niet.

Nietzomaarzooo zei

Hier ook een stukje zeep bij het voeteneinde. Ook ooit ergens gelezen als tip.

Marga zei

tja, ik heb ook een stuk zeep onder mijn laken!

Gouden Bergen zei

Hoi Bertiebo,

altijd leuk, van die huismiddeltjes. Vooral als het lekker is: chocola :-))
Er is ook een site waarbij je allerlei middeltjes kunt opzoeken, hoe je rottige vlekken wegwerkt en waarmee... https://omaweetraad.nl/
De gekste tips kom je daar tegen.

En nu een goeie tip voor nu: een prettig weekend!
Tot maandag...

X, Dasja

Sjoerd zei

proberen kan altijd natuurlijk...

Mrs. T. zei

Zou het ook preventief helpen?

Wieneke zei

Als je veel last van krampen hebt moet je sowieso echt meer water drinken. Trouwens, dat stuk zeep onder het onderlaken (het moet wel Sunlight zijn) is uitgeprobeerd door twee van mijn kennissen. Het werkt!

Bertiebo zei

Nu he dat zo zegt: ja dat is wel zeker. Hahaha.

Bertiebo zei

Ik drink heel veel water dus dat kan het niet zijn. Maar die zeep ..ja ga ik doen

Anoniem zei

Ik ben ook een vrouw van de huismiddelen, tenminste bij kleine kwaaltjes, voor het serieuze werk moet je uiteraard naar de dokter. Helaas verwarren veel mensen tegenwoordig een verkoudheid met zware griep en hebben ze geen geduld voor huismiddeltjes.

Marthy zei

Nou, dan ga ik ook maar aan de zeep.

Alet Venhuizen zei

Bij verkoudenheid leggen we eigenlijk altijd een doormidden gesneden ui bij het bed. En dat helpt goed bij een verstopte neus!