Totaal aantal pageviews

zaterdag 19 maart 2016

Broodje

Onze broodbakmachine was onherstelbaar stuk helaas en dat hebben we een hele tijd zo gelaten.
We gebruikten hem ook niet zo vaak.
Ik had daar zo'n romantisch beeld bij, dat je dat ding 's nachts aan zou zetten en dat je keuken de volgende ochtend heerlijk zou ruiken en dan een ontbijtje met vers gebakken brood in het zonnetje.
Ja dat zag ik voor me. De praktijk was dat we hem helemaal niet 's nachts aan durfden te zetten en dat dat achteraf bekeken misschien wel goed was, dat ding had makkelijk uit elkaar kunnen knallen.
Toch, het idee van zelf brood bakken bleef, maar dan wel makkelijk hè, dat ik niet zelf hoef te kneden, dus nu is er een nieuw apparaat.
En ziehier het eerste resultaat.
Het broodje ziet er goed uit, misschien nog wat te licht. Die rare punt bovenop vind ik eigenlijk wel leuk. Van binnen is het brood net gaar. Maar dan ook net. Dus de volgende keer ietsje langer lijkt me.
Dat gaat nog een hoop oefening kosten. Geeft niks, ooit zullen we een volmaakt brood hebben. Daar ben ik heilig van overtuigd.
(Mijn moeder bakte vroeger vaak krentenbrood. Gewoon met de hand en in zo'n zwart blik. Dat blik heb ik bewaard en wie weet ga ik dat ook nog eens een keer proberen. Wie weet.)

14 opmerkingen:

gewoonhannah zei

Bou, het plaatje is precies zo romantisch als jij je bedacht had!
Broodbakken met de hand vind ik heerlijk en doe ik regelmatig.
In zo'n ouderwets zwart blik en soms gooi ik er ook krenten in of net waar ik zin in heb! Alsof zelfgebakken brood echt tien keer beter smaakt dan gekocht brood!
Groet Hannah

Bertiebo zei

Dit vind ik nou toch weer echt bijzonder. Hannah, die hierboven reageert begint met "Bou". Dat zal best een vergissing zijn, maar het is bijzonder omdat mijn moeder Bou heette. Eigenlijk Boudina, maar iedereen noemde haar Bou. En het ging juist om háár bakblik. Wonderlijk. En Hannah kon dat niet weten.
Overigens krijg ik als ik op mijn telefoon tik, de raarste dingen soms.Vaak echt grappig. Dan denkt die telefoon het beter te weten en dan moet ik nog hard mijn best doen om het woord te krijgen zoals ik dat wil.

gewoonhannah zei

Haha, ja echt een vergissing:-) Maar wel een toepasselijke dus.

Bart zei

Het is een kosmisch gegeven dat oma's krentenbrood horen te bakken. En dat dat dan lekker is. En aangezien je nu steeds meer oma bent, verbaast het me niets dat het universum manieren zoekt om weer in balans te komen.

Marthy zei

In het Nederlandse huis doe ik het nooit, de warme bakker zit vlakbij, in het Franse huis iedere dag. Ik stel hem vroeg in de avond in met de timer, gaat altijd goed. Volkorenmeel, wat suiker, zout en gist, dat kant en klare spul hoef ik niet. Ik heb zo al een broodmachine versleten, heb ook pas een nieuwe.

Pippa's Hus zei

Toch, eet smakelijk! XX Esther

Bertiebo zei

Bart je was de grootste liefhebber van oma's krentenbrood. Je zal de eerste zijn die van het mijne mag proeven. Maar deze week nog niet. Het universum zegt: geduld

Mirjam zei

Ik doe het kant en klare meel, een beetje water en olie (geloof ik) uit zo'n pak in de broodbakmachine en laat het alleen kneden en de eerste rijs doen.
Daarna haal ik het deeg er uit, kneed het nog een keer en laat het op een warme plek nog eens rijzen op een bakplaat. Dan zet ik alles in de oven en krijg je zo'n heerlijk vloerbrood, maar je kunt het natuurlijk ook in zo'n zwart blik doen.
Mijn ouders bakken trouwens nog steeds regelmatig krentenbroden in zo'n zwart blik, heerlijk...
Fijn weekend,
liefs,
Mirjam

Willy zei

Allemaal heerlijke geuren komen mij hier tegemoet met de broodverhalen.

Marloeskreatief zei

Oh Bertie met de hand een broodje maken is een heerlijk werkje en hoe vaker je het doet hoe beter het gaat en hoe fijner je het vind .
En.........ook zo heerlijk

Villa Zeezicht zei

Ook onze 'Oma' (lees: mijn schoonmoeder) bakt nog altijd krentenbrood, half met de hand en half met de machine ;o) En, lekker dat het is!! Ik twijfel of ik weer ga bakken met een broodbakker. Zou eigenlijk het liefst zo'n heeele dure keukenmachine willen aanschaffen voor het kneedwerk ipv een broodbakmachine. Heb voor beiden geen plek, dus blijft het voorlopig bij dromen, haha!

In de weer zei

Ik kan me de teleurstelling nog goed herinneren van toen we de eerste keer brood bakte in de broodbakmachine. Er hing totaal geen heerlijke geur in huis van vers gebakken brood. Ik denk dat de machine nog moest wennen want na een paar keer hing die geur er wel. Vreemd toch ? Mocht je eens in Brabant gaan fietsen stop dan eens bij de Emmamolen in Nieuwkuijk want daar hebben ze overheerlijke soorten meel en een recept, speciaal voor de broodbakmachine, krijg je er gratis van de molenaar bij.

Els04 zei

succes nog!

Ineke Jonker zei

Mijn moeder heeft ook zo'n zwart bakblik en ik ook. 1 á 2 keer per jaar bak ik een krenten noten - of - zoiets- brood met spijs erin. Soms gewoon opgerold op de bakplaat gaat ook goed. Heel makkelijk hoor! Ik heb natuurlijk geen ervaring met een broodmachine ;-)