Totaal aantal pageviews

dinsdag 22 maart 2016

Weekend (1)

Wat hadden wij een heerlijk weekend. Zaterdag vertrokken we al vroeg naar Zwolle, met de trein.Ik had een vrije reisdag, dus dat kwam mooi uit.
Zwolle is echt een hele leuke stad vind ik. Leuke winkels:

En vooral een fantastische boekwinkel, nl. Waanders. Alleen al voor die boekwinkel zou je naar Zwolle moeten. Waanders in de Broeren. Het staat zelfs op de bordjes aangegeven. De Broeren is een heel oude kerk, prachtig verbouwd en nu in gebruik als boekwinkel. Er is een expositieruimte, er is horeca. Je zou er echt uren door kunnen brengen. En zoveel boeken. Het ziet er prachtig uit allemaal Het moet voor een architect, of misschien wel een architectenbureau toch fantastisch zijn om zoiets moois te maken. En hergebruik hè. Daar hou ik erg van.
Ik kocht een klein boekje, kreeg er een boekenweekgeschenk bij en toen waren we eigenlijk wel weer uitgewinkeld.
Op naar de Fundatie, het eigenlijke doel van ons reisje. Want daar in de Fundatie waren maar liefst vier exposities. Een daarvan wilden we echt graag zien. Namelijk: Dutch Identity, Nederlandse portretfotografie nu.
Ik heb zulke prachtige foto's gezien daar. Echt ongelooflijk. Ik heb m'n ogen uitgekeken en...  geen foto gemaakt. Ik was me daar niet eens van bewust. Pas thuis kwam ik daar achter. Ergens in mijn hoofd zal ik gedacht hebben, zo mooi kan ik het toch niet.
Dan was er nog een expositie van Ans Markus: Als ik jou was...
Die pikten we dus mee. Wat mooi en bijzonder. De pijn van oud:


Ik kende het werk van Ans Markus niet zo goed. Eigenlijk alleen de schilderijen van vrouwen in windsels. Maar wat ik nu zag was anders en toch ook weer niet.


Wat ik ook erg leuk vond waren de hommages van Markus aan beroemde voorgangers. Aan Frida Kahlo bijvoorbeeld:

Of aan Picasso


Nog een absolute aanrader dus en tot en met 17 april te zien in de Fundatie in Zwolle.
Er is een grens aan wat ik kan opnemen, dus de heilstaatvisioenen uit de Sovjet Unie en de expositie over Machteld, de muze van Karel Appel, sloegen we over.
En toen was het nog steeds middag. Wordt vervolgd.

Ps. Als ik naar de Noordermarkt ga, zie ik Ans Markus heel vaak. Het is een opvallende, mooie vrouw.  Als ik haar nu weer eens zie, ga ik haar, als ik durf, vertellen hoe mooi ik haar werk heb gevonden daar in Zwolle.

11 opmerkingen:

Marthy zei

Wij hadden het museum en de boekhandel op de agenda staan voor deze winter en het is er niet van gekomen. Jammer, van het najaar misschien. Maar ik kan tevreden terugkijken op de periode in Nederland, heel veel leuke dingen gedaan.

Pippa's Hus zei

Wat een heerlijke boekenwinkel, daar zou ik ook wel eens rond willen neuzen!
Het werk van Ans Markus spreekt me aan, het ontroerd me! Xx Esther

Willy zei

Wat veel moois is er te zien in de Fundatie. Voor ons niet zo heel ver, dus hopelijk lukt het en kunnen we ook nog naar Kasteel het Nijenhuis. Helaas waren de winkels tijdens ons vorige bezoek gesloten, zo'n prachtige boekhandel is wel smullen.
Ik hoop dat je haar durft aan te spreken, dan lezen we dat hier nog wel ;)

Mirjam zei

Een boekenwinkel in een kerk, dat lijkt me echt fantastisch. Daar zou ik, zoals je al zegt, echt heel lang kunnen rondwandelen en snuffelen.
Maar Zwolle is me toch echt iets te ver om even naar toe te rijden...
Fijne eerste lenteweek,
liefs,
Mirjam

Nietzomaarzooo zei

Prachtig, net als je blog.

Emie zei

Jaren geleden ben ik eens in groepsverband bij Ans Markus geweest. Zij vertelde over haar leven en werk en is een zeer toegankelijk mens. Je kunt haar volgens mij rustig aanspreken, zij zal het vast fijn vinden om te horen hoezeer je onder de indruk bent van haar werk.

Anoniem zei

Dat staat ook nog op mijn lijstje samen met mijn broer.
Maar door ziekte van mijn oude vader nog niet aan toe gekomen.
Die boekwinkel lijkt me ook geweldig!

Lieve groet,
Gerry

Jeanette Renting zei

Wat je leuk dat je in 'mijn' stad was. Waanders is mooi he?! Kom er ook regelmatig.

Marga zei

gebruik je volgende vrij reizendag eens voor Maastricht, daar is ook zo'n prachtige boekhandel in een mooie oude kerk: Boekhandel Dominicanen

Bertiebo zei

Marga, als jij dan ook naar Maastricht komt... (Ik ben daar trouwens geweest hoor en idd. ook erg mooi.

Marga zei

tja, wie weet!