Totaal aantal pageviews

maandag 30 mei 2016

Lekker lezen in Leuven

Er waren nog meer mooie meisjes in Leuven.
Ik heb ooit een serie gemaakt getiteld  'Lezende mensen'.
Daar had dit meisje heel erg goed in gepast.
Ik mocht een foto van haar maken, al vond ze dat gek.
Maar... 'Ik lees gewoon door hoor'.
En dat begreep ik helemaal.


Wat een leuk meisje hè. Daar zat ze moederziel alleen heerlijk te lezen.
Het boek heb ik nog even vergroot en nagezocht en  het is  van Witold Gombrowiez, een Poolse schrijver.  Ferdydurke is de titel en dat boek gaat over een volwassen man terug naar school wordt gestuurd om weer onvolwassen te worden.
Het is in het Nederlands vertaald en ik ga toch eens op zoek als ik in de bieb ben.

Vlak daarna stuitten we op een boekwinkeltje dat bezig was aan de laatste dag van haar bestaan. Daarom werden er gigantische kortingen gegeven. Alle boeken die er nog waren kostten of 3 euro of 5 euro. Ik vond er drie die ik wel wilde hebben en dacht elf euro af te rekenen.
Maar nee hoor, omdat het de laatste dag was, ging er nog eens de helft van de prijs af.
Toen kon ik het niet laten om ook dit boek nog te kopen, voor 2,50

Het is breder dan je hier ziet, de scanner kon het niet aan, het is een echt koffietafelboek.
Heel dik, met er in geen tekst, alleen prachtige foto's van kinderen in schooluniform.
Ik ben altijd al geïnteresseerd geweest in schooluniformen. Gefascineerd eigenlijk.
(Misschien is dat doordat  ik als kind niet bij de padvinderij mocht van mijn moeder, dat was vanwege het uniform. Of misschien door alle kostschoolboeken die ik las en nog wel eens lees. Ik weet het niet).
Wel heb ik  altijd foto's van kinderen in schooluniform  gemaakt.
 Niet in Nederland, trouwens. Volgens mij is ons enige schooluniform de spijkerbroek.
Maar wel in bijna alle landen waar ik ben geweest. Niet veel foto's overigens, want je kunt niet zomaar foto's van kinderen maken en als je het een leerkracht vraagt, zegt die nee. En terecht.
Hoe dan ook ik ben blij met dit boek.  Een mazzeltje in Leuven.

Er zitten voordelen en nadelen aan, natuurlijk, maar vinden jullie het wat? Een schooluniform?

En nu heb ik het nog steeds niet over de stad gehad. Maar het komt hoor, het komt...


18 opmerkingen:

Crafts 'n' Skills zei

Klinkt als een goed boek, ik zoek het ook eens op. En hey.. wat een heerlijke foto!

miekequilt zei

Leuk dat je de titel van het boek opgezocht hebt. En wat heb je geboft met je nieuwe boeken!!!

Onliemie zei


Ik heb even dat boek gegoogeld... Heel raar boek lijkt me... niet direct mijn ding denk ik.
Leuke foto van dat meisje... Het is "blokperiode" in Leuven nu... Studeer"vakantie" vlak voor de examenperiode. Dus ik hoop echt wel dat de dame letteren studeert anders lijkt ze me niet zo goed bezig... ;-)
Schooluniformen... ja bij ons op school nog steeds. Zelfs nog verstrengd sinds een tweetal jaren. Helemaal met geborduurde labels van de school. Rok, broek,blazer, hemden en pull's moeten met het label van de school. De jongens hebben zelfs een das (wel niet verplicht)... Kousen en schoenen moeten ook zwart... Hemd mag maar 2 knoopjes open, rok 10cm boven de knie. ;-) Van ver komen ze naar onze school omwille van dat uniform... niet te begrijpen he... mijn eigen kinderen zijn er niet geweest. De oudste 2 jaar en hield het toen voor bekeken. Het verhaal dat een uniform goedkoper is, is echt larie en apekool. Het uniform is duur en dan moeten ze daarnaast nog kledij hebben voor na school...dubbele kost volgens mij... Onze school lijkt helemaal op een "English Harry Potter school"! :-)
In Nederland nergens meer uniform?
Lijkt me trouwens een leuk boek...onze school zal er vast ook wel in staan.

Kitty zei

Ik geloof ook niet dat een uniform goedkoop is. Ik had er zelf nooit in willen lopen (en ook nooit lid willen zijn van de padvinderij, om meer redenen dan alleen het uniform). Het zorgt er wel voor dat de kinderen er 'gelijk' uitzien, arm of rijk. Maar je moet je dan wel dat uniform kunnen veroorloven he...

KnutzEls zei

Ik denk ook dat een uniform duur is, maar de kinderen hoeven zich dan ook niet meer met merkkleding te onderscheiden. En het heeft wel wat al die zelfde pakjes, al vind ik dat ook weer een tegenargument.

Villa Zeezicht zei

Leuke post, biedt weer volop inspiratie ;) Voor zowel boeken als Leuven als uniformen, hihi! En prachtige foto weer!!

Het lieve leven... zei

Leuk meiske idd. Het boek over de schooluniformen lijkt mij erg leuk...echt een mazzeltje. Nee...ik ben zeker geen voorstander van een schooluniform. Ola la...het zou voor onze jongste dochter echt heel naar zijn geweest. Zij is nu nog steeds een stoere meid maar als kind droeg zij liever jongenskleding en zéker geen rok. Op school wilde zij bv geen Pinksterbruidje zijn omdat ze dan een jurk aan zou moeten ;) Gelukkig was de juf meedenkend en werd het een stoere Pinsterbruid in broek! Ik hou sowieso niet zo van dingen die 'moeten' hihi...dat zal er ook wel mee te maken hebben. Lieve groet Petra

Els04 zei

zalig dat lezend meisje!

Jeanne zei

Ik heb dezelfde fascinatie als jij voor schooluniformen. Ook bij de padvinderij geweest en in het buitenland kiekjes gemaakt. Ik vind uniformen om verplicht te stellen op school niet nodig, hoewel ik soms denk, dan zijn we tegen dat opbieden van merk en modekleren af. Maar ook dan heb je het na school toch weer aan de hand. Dus, nee.

Pippa's Hus zei

Wat zal de dame last van haar nek hebben gehad aan het einde van de dag! ;-)) XX Esther

Matroosbeek zei

Als ik kleine kindertjes zie in zo'n uniform, dan vind ik dat ook schattig. Maar... Toen ik het zelf aanmoest tijdens de middelbare school vond ik het een verschrikking!

Marthy zei

Wat een geluk, een boekenwinkel die zijn boeken bijna weggeeft. Ik zou er zeker met een tas vol weggaan. Groot gelijk dat je het boek over uniformen hebt gekocht, het zou mij ook aanspreken.

Wieneke zei

Het zou een hoop jaloers gedoe schelen over goedkope en dure merkkleding op scholen als de leerlingen allemaal in uniform zouden zijn. In verre buitenlanden zie je het heel vaak en ik vind het altijd fris en zelfs leuk staan.
Wat een sjieke jonge vrouw, alleen zou ik haar dringend aanraden om op haar nek te passen.

OT: Het was weer eens zo, he? :-)

Mirjam zei

De lezende dame is heel erg leuk. Het boek over schooluniformen lijkt me ook heel erg mooi. Heerlijk om zo nu en dan in te bladeren. En een schooluniform zelf; ik denk niet dat ik er destijds in had willen lopen, maar ik zie wel de voordelen. Iedereen is gelijk in zo'n uniform. Veel pesterijen op scholen komen voort uit het 'er anders uitzien' dan de rest, en dat haal je met zo'n uniform helemaal weg. Als er over gestemd mag worden, stem ik voor. Meteen!
Ik wens je een heerlijke avond,
liefs,
Mirjam

Vlimbouter zei

Ik weet welke winkel je bedoelt, ik heb er een paar weken geleden ook nog mijn gangen gegaan. Ze hadden toen nog leuke spulletjes van 'plint' in de aanbieding.
Lezende of studerende studentjes zie je nu zo ongeveer overal in Leuven en zeker in alle bibliotheken die de universiteit rijk is. Samen studeren is nu erg in. Zelfs in de vip-tribunes van het voetbalstadion zitten studenten samen te blokken (= studeren)

Mrs. T. zei

Wat leuk dat lezende meisje. Maar of het comfortabel zit zo?

Marga zei

Leuke foto van het lezende meisje, maar ik krijg al last van mijn nek en rug als ik het alleen maar zie!

Emie zei

Fascinerende foto en wat mij betreft niet alleen vanwege de houding. Waar vind je op straat nog mensen die een BOEK lezen?