Totaal aantal pageviews

zondag 25 juni 2017

België- Nederland

Op een terras in Aardenburg, kwamen we in gesprek met een Belgisch stel dat vlak naast ons zat.
Wij dronken koffie en ik vroeg de serveerster wat ze er voor lekkers bij hadden.
We konden kiezen uit appeltaart of bolustaart.
Nou, dan is de keuze snel gemaakt, in ieder geval voor een bolusliefhebber.
Ja ik houd nu eenmaal meer van bolussen dan van appels.Niks aan te doen.

De Belgen hadden nog nooit van bolussen gehoord, dus ik had wat uit te leggen. Van bolustaart had ik trouwens ook nog nooit gehoord.
Enfin, via  bolussen, vakantie en streekprodukten, raakten we aan de praat.
Het waren leuke mensen, van het soort waarmee je vrienden zou kunnen worden als je ze vaker tegen zou komen of in de buurt had.

De bolustaart kwam (mijn man en ik delen tegenwoordig één iets lekkers, da's beter voor ons), we proefden voorzichtig, bevonden de taart ok, maar de smaak in de verste verte niet lijkend op de smaak van een bolus. En geloof me, die ken ik.
Maar goed.
De serveerster kwam vragen hoe het smaakte. En ik zei dat de taart goed was, lekker, maar niks met een bolus had te maken.

Toen ze weer weg was, constateerde de Belgse een groot verschil tussen de Belgen en ons. Namelijk de directheid.
Zij zouden dat nooit zo gezegd hebben.
Hoewel de serveerster er in mijn ogen gewoon naar informeerde en dus een antwoord kreeg, zouden zij dat nooit gezegd hebben.

Andere verschillen waar we het over hadden: de Belgen zijn beleefder. De Belgen zijn wat afwachtender.
De vrouwen zijn er beter gekleed en verzorgder.  De Belgen leven Bourgondischer. O ja en de taartjes in België zijn beter.
Dit was niet een riedeltje dat de Belgen afstaken hoor. We kwamen gezamenlijk tot dit lijstje.
In volledige harmonie overigens. Zij kwamen heel graag in Nederland en wij houden van België.

Ik weet echt dat je niet een hele groep kunt beoordelen.  Niet DE Nederlander, DE Belg, DE Zeeuw...
Maar die verschillen, die zijn er gewoon. 't Is niet anders.

12 opmerkingen:

Matroos Beek www.beekblog.com zei

Niets aan toe te voegen. 😉 Groeten van een Belg die in Nederland kwam wonen!

Sjoerd zei

Wij leven op her randje met de Belgen. Er werken er een paar bij me op kantoor. Waar ik me vooral bij aansluit is dat Belgen beleefder zijn en ook nog heel vaak het woordje U gebruiken.

izerina zei

En de wachtlijsten in de gezondheidszorg stukken korter.

Wieneke zei

Ha, de verschillen in Nederland zijn zelfs heel erg aanwezig. Klein land met grote verschillen, zeg ik altijd. Ik zou bijvoorbeeld een Limburger niet met een Fries willen vergelijken. Of een Tukker met een Zeeuw. Als Rotterdammer ging ik zowat dood in Drenthe, maar ik bloeide op in Friesland. En dat had niks met de provincies te maken want die zijn allebei schitterend, maar wel met de mensen. Over het algemeen is het zeker leuk dat we erg van elkaar verschillen, vooral als aan beide kanten de wens bestaat er iets van te maken.

En een bolustaart die niet naar bolus smaakt. Dat is gewoon hartstikke raar, Bertie. :-)

schrijfselsvanmij zei

middelste woont in België, hij stoort zich regelmatig aan het niet-direct zijn van 'de' Belgen

Happy Earl Grey zei

Wat een ontwapenende ontmoeting, leuk gewoon met vreemde mensen die je niet kent. Bovendien geeft het stof tot schrijven, inspiratie.
Mensen zijn leuk, boeiend en uniek.
Bedankt voor je leuke verhaal.
Groetjes El

Jeanne zei

Leuk dat je zo'n gesprek op een terrasje hebt. De verschillen tussen mensen blijft boeiend. Iets lastiger is het soms om ermee om te gaan.

Villa Zeezicht zei

Leuke post! Nu ik een aantal keer in Engeland ben geweest ervaar ik steeds duidelijker het verschil tussen DE Engelsen en DE Nederlanders.. ;o) Wat mij vooral opvalt is dat DE Engelsen in een gesprek nooit iets zullen vragen of zeggen waardoor jij je wellicht ongemakkelijk zou kunnen voelen. Dit vinden wij misschien oppervlakkig, onoprecht of indirect, maar is eigenlijk een vorm van uiterste beleefdheid. En ik moet eerlijk bekennen dat ik het steeds meer op prijs ga stellen, en me steeds vaker erger aan de 'botheid' van onze landgenoten. Misschien omdat ook wij aan 'het randje' van ons land wonen?
P.S. En een bolustaart die niet naar bolus smaakt kan niet! Als er duidelijk naar gevraagd wordt is het oké om daar een eerlijk antwoord op te geven!

Marthy zei

Ik ben het helemaal met je eens. Wij kennen veel Belgen, o.a. hier in de Ardèche en gaan heel graag met ze om.

Vlimbouter zei

Ach, dé Belg bestaat natuurlijk niet - al was het alleen al maar omdat je hier of Vlaming of Waal of Brusselaar bent en dat elke bevolkingsgroep een andere mentaliteit en andere gewoontes heeft. Maar wij zijn inderdaad niet zo direct als Nederlanders. In een brasserie kritiek hebben op wat je gegeten hebt? Ook al hebben ze ernaar gevraagd? Not done bij ons! Je zou meteen wat minder hartelijk geholpen worden door de kelner en als zeurpiet bestempeld worden.

Mrs. T. zei

Een mooie ontmoeting was het in ieder geval.

Els04 zei

Bij Bakkerij Goossens te Antwerpen verkopen ze bolussen!