Totaal aantal pageviews

woensdag 7 juni 2017

Rijksmuseum

Tsjonge wat een drukte in het Rijksmuseum. Iedereen loopt er over te zeuren.
Ik wist ook niet dat het zo druk zou zijn hoor, want meestal gaan wij op zondagmorgen vroeg en dan is het nog echt niet druk. Nu was het middag en vakantie en dat scheelt enorm

Mij stoort die drukte helemaal niet. Met een beetje geduld kun je echt met je neus bovenop een schilderij staan. En dan heb ik het over de eregalerij. Waar de Nachtwacht hangt en het Melkmeisje en zo nog wat beroemde schilderijen.
Maar de rest van het museum is ook zeer interessant en daar waren grote gedeeltes die helemaal niet druk waren. Ga dan niet lopen zeuren en ga daar eens kijken op je gemakje zou ik zeggen.
Dan daarbij, ik houd er van om mensen te bekijken en daartoe is alle gelegenheid.

We gingen deze keer eigenlijk voor drie dingen. Er was een tentoonstelling over Nederlandse Postzegels, maar daar vond ik niet veel aan. De meeste postzegels heb ik gewoon zelf ook in een album zitten, van toen ik als kind postzegels 'spaarde' en ze gewoon van brieven afhaalde. Afweekte moet ik eigenlijk zeggen of afstoomde, boven een pannetje water.
Zal ik nog wel eens laten zien.
Wel hingen er de foto's van Beatrix en Willem Alexander, portretten gemaakt door Vincent Mentzel en Rineke Dijkstra. Van deze portretten zijn de bekende postzegels gemaakt. Die van Beatrix gaat wel vind ik, maar die van Willem Alexander niet. Zo saai. Net als die postzegel. Ik zou trouwens niet weten hoe het wel zou moeten. De koning in een t-shirt, met z'n armen in de lucht of zo. Dat is het ook niet hè.


Dan was er nog een tentoonstelling over Maria Sybilla Merian. Dat bleken voornamelijk foto's te zijn die iemand, geïnspireerd door het werk van Merian, had gemaakt. Best mooi, maar niet wat ik had verwacht.
Tenslotte was er nog een nieuwe aanwinst te bewonderen. In de Eregalerij.


Een prachtig schilderij van de Zwitser Jean Etienne Liotard. Gemaakt tussen 1755 en 1757 toen de schilder in Holland verbleef. Hij had toen al grote bewondering voor de Nederlandse schilderkunst in de Gouden Eeuw. Een fascinatie. De schilder trouwde ook met een Nederlands meisje.
Dit schilderij heet 'Hollands meisje aan het ontbijt'.
Bijna niemand keek er naar, want er hingen ook een paar Vermeers in dezelfde ruimte en die kregen alle aandacht.
Ook dat vind ik leuk om te zien.

8 opmerkingen:

Anita Willems zei

Toen onze dochter (nog net geen) 4 waren zijn wij een keer met vrienden naar het Rijksmuseum geweest. Dat was net na de heropening. Ja, het was druk, maar niet te druk om de schilderijen te zien. Beetje geduld hebben.
Er was een vrouw die tegen ons zei dat het voor onze kinderen vast saai zou zijn, dat ze er nog te jong voor waren. Maar dat is helemaal niet zo. Je moet je inleven in de kinderen en details aanwijzen op schilderijen. Als er een dier op een schilderij van een oude meester staat, dan is dat eigenlijk altijd aantrekkelijk voor een kind.

Lot zei

Ik ben geboren met uitzicht op het Rijksmuseum en mijn moeder ging altijd naar de tuinen om te wandelen en andere moeders te ontmoeten.
Ik ben er destijds vaak geweest, was toen niet druk en je kon zonder rijen binnenlopen. Ook met school er diverse keren geweest natuurlijk.

Na de renovatie ben ik er nog steeds niet geweest, ik zou met mijn vader zijn gegaan maar helaas werd hij ziek en overleed voor dat we dat plan konden uitvoeren.

jeanne zei

Een bezoek aan het Rijks blijft altijd leuk, vind ik. Inderdaad zijn er hele afdelingen, die uitgestorven zijn qua publiek dan.

Mrs. T. zei

Ik ben er nog maar één keer geweest. Ik vind het wel fijn om te zien dat het druk is in een museum. Cultuur is immers een verrijking van levens.

Marlou zei

Hoi Bertiebo,

ja... geestig... iedereen gaat met een andere intentie en iedereen kijkt anders.
Prima, vind ik dat...
Ik had het geluk eens een rondleiding te krijgen door het Rijks. Nou ja... een gedeelte van het Rijks. Want je hebt er wel een paar dagen voor nodig om alles te zien.
Met mijn museum jaarkaart ga ik er zo af en toe in, al is het alleen maar om te plassen... hahahahaaaa! ja echt!

Ik vind de foto van W.A. ook nogal saai.
Terwijl Rineke Dijkstra meestal toch wel spannende foto's maakt...

Dag!
Groetjes van Marlou

Pippa's Hus zei

Het is ook wel mooi dat er nog steeds zoveel mensen naar het museum gaan. Xx Esther

Floor zei

Schitterend schilderij van Hollands meisje aan het ontbijt.
Haar japon en ook de andere dingen zijn zo prachtig weergegeven, alsof het echt is.
Een kunstenaar hoor.

In de weer zei

Ja dat vind ik ook ((net als Floor) zó prachtig is de stof van de jurk geschilderd. Vakmanschap.