Totaal aantal pageviews

maandag 19 juni 2017

Jana Euler

We gingen naar het Stedelijk Museum in Amsterdam om een tentoonstelling te zien van het werk van Rineke Dijkstra. Zij is fotograaf en ik vind haar portretten over het algemeen erg mooi.  Heb vaak werk van haar gezien. Bovendien had ik op de radio een gesprek met haar gehoord en leek ze mij ook een leuke vrouw. Ze krijgt een prijs, de Hasselblatt award en dat is nogal een eer. Dus vandaar dat er die tentoonstelling is: Een ode aan Rineke Dijkstra.
Nou ik vond het werk nog steeds mooi, maar het meeste had ik al gezien en er was videokunst, maar  ik hou niet erg van videokunst. Dus we waren snel uitgekeken.

In de naastliggende zaal was werk te zien van Jana Euler. Dat vond ik niet perse mooi, maar het boeide me zeer.
Dit doek zag ik het eerst. er stond een uitgebreide verklaring bij. Het is opgebouwd uit verschillende lagen. De achterste laag is een golvende vlag. De tweede laag is de muziek van I will always love you. En de derde laag toont twee variaties op het thema van een menselijke slak en een huis als zijn slakkenhuis. En de bovenste laag: de facade van het Whitney Museum en Whitney Euston.
Bijzonder om te zien
Deze ook:

Het is volgens het bijschrift een schilderij van een kameel die voor een door le Corbusier ontworpen gebouw, in Marseille zit. Het lichaam van de kameel en het gebouw zijn met elkaar in dialoog. De kameel heeft een tweede transparante kop en die kijkt naar de toeschouwer. De kameel is zowel symbool als kameel en komt zo tot leven. Terwijl het gebouw bewegingsloos is.

Tja... Ik haakte bijna af toen ik dat las van de dialoog tussen kameel en gebouw. Maar toch bleef het me boeien.
Jana Euler. Ik had nog nooit van haar gehoord, het was echt puur toeval. Maar als er weer eens werk van haar te zien is, dan ga ik misschien wel kijken.

Nog eentje tot slot:Ze had trouwens ook de zeer lange bank in de zaal ontworpen,Jana Euler. Met onderstellen van bureaustoelen.
Van beweging  naar rust. Vond ik mooi.

Deze laatste foto maakte ik niet zelf. Die komt van http://www.iwaarden.nl/van-iwaarden-artwork/. Zij maakten ook de letters .

6 opmerkingen:

Happy Earl Grey zei

Je hebt weer boeiend werk gezien, ik had van beide dames nooit gehoord. Het heeft mij nieuwsgierig gemaakt naar het andere werk. Fijne week en groetjes El

Marlou zei

Hoi Bertiebo,

ja... Dijkstra ken ik wel.
Prachtige portretten heeft die gemaakt.

Maar de tweede kunstenaar ken ik niet.
Ik weet ook niet of ik dat nou persé mooi vind.
Misschien hoef ik het ook niet mooi te vinden.
Wel knap gemaakt: die eigenwijsheid van de kameel spat er van af.

Moet nodig weer eens naar het Stedelijk...

Groetjes! Marlou

Kitty zei

Ik vind de bank het mooist. De rest... drie keer niks eerlijk gezegd *bloos*. Maar ik vind het altijd heerlijk om jouw stukjes over museumbezoek te lezen en ga er daardoor ook wel anders naar kijken. Maar toch... ;)

Pippa's Hus zei

Mmmm ik weet eigenlijk niet zo goed wat ik er van vind. Niet helemaal mijn smaak. XX Esther

Mrs. T. zei

Die lange bank vind ik wel mooi. Die onderste met die waaiende borsten vind ik uh, vrij bijzonder?

Ageeth Mooij zei

Ik vind de bank mooi!