Totaal aantal pageviews

maandag 19 maart 2018

Maria Austria

Twee tentoonstellingen in het Joods Historisch Museum. En allebei zeer de moeite waard. Ik ging trouwens maar naar een van de twee, namelijk die van Maria Austria.  Charlotte Salomon had ik al eens zeer uitgebreid bekeken. Ik weet niet meer waar en wanneer, maar het zit in mijn hoofd, veel beter dan menig andere tentoonstelling.
Dus wij gingen naar Maria Austria. Hier zie je haar in actie:

Wat een leven heeft die vrouw gehad, van 1915-1975. Zij was een joodse vluchtelinge die vanuit Duitsland en Oostenrijk in Nederland terecht kwam. In 1937.
Ze had toen al een opleiding als fotograaf gedaan en begon hier een fotobureau.
Ze werkte tot 1943 voor de Joodse Raad en daarna dook ze onder en werd actief in het verzet. Ze was getrouwd, maar kreeg een relatie met Henk Jonker, een verzetsman die valse persoonsbewijzen vervaardigde.
In 1945 richtte ze met Jonker weer een fotobureau op en specialiseerde zich in theaterfotografie en portretten van kunstenaars, musici en acteurs.
Haar eerste kleurenfoto was er eentje van Maria Callas.
Ze maakte ook een reportage over het Achterhuis. Die later zeer bruikbaar bleek, want alleen nog op haar foto's was goed te zien hoe het was.
Al die foto's waren te zien. Mooi!
Maar zeg nou zelf: alleen voor deze foto zou je er toch al naar toe gaan:

En als je mij niet gelooft... kijk dan maar even bij Jeanne. Hier, klik

Over beide tentoonstellingen meer info: hier

10 opmerkingen:

Onliemie zei

Heel mooie foto's! Zwart-wit vind ik sowieso mooi. Ook bij Jeanne. Leuk blog heeft zij trouwens. Ik wou haar wel volgen maar blijkbaar kan dat niet?

Céline zei

Op mijn verlanglijstje staat nog steeds het Joods museum. Het lijkt mij ook heel interessant en indrukwekkend om daar heen te gaan.

Sjoerd zei

Ze maakte inderdaad hele mooie foto's. Ik heb eens op internet rondgekeken en ben duidelijk gecharmeerd daarvan. Haar kleurenfoto's vind ik wat minder.

Marthy zei

Zo jammer dat ik dit niet meer kan zien, we gaan bijna weg. Ik zou er ontzettend van genoten hebben.

Jeanette Renting zei

Jazeker, alleen al voor de laatste foto zou je gaan. Geweldig vind ik hem. Ik droom ervan om ooit een goede foto te kunnen maken van het wegblazen van de pluisjes.

sjannesblog.com zei

Het viel me op dat ik al zoveel bezoekers had vandaag, maar nu snap ik het. Leuk dat je me linkt. Begrijp jij de vraag van Onlie Mie? Waarom kan zij mij niet volgen?

Bertiebo zei

Nee geen idee

Matroos Beek zei

Bedankt voor de info. De foto's spreken me erg aan. Zo ook het leven van deze fotografe.

Luz zei

Charlotte Salomon uitgebreid heb je waarschijnlijk in de Waag gezien op de Nieuwmarkt, toen nog Joods Historisch Museum. Ik weet het ook nog goed, ik studeerde kunstgeschiedenis en was er samen met mijn tante die prachtig kon schilderen. Wij waren ook heel erg onder de indruk van de expositie. Toevallig heb ik ook gepland donderdag naar Maria Austria te gaan...

Mrs. T. zei

Oh, die onderste foto. Mooi!