Totaal aantal pageviews

zaterdag 31 maart 2018

Polderpioniers

Even een reservering ophalen in de bieb, leidde er toen dat ik in plaats van met één boek, met vijf boeken thuis kwam.
Ik keek alleen even in de draaitafel met terug gebrachte boeken. Soms vind ik daar helemaal niks, maar meestal wel en nu dus veel.

Ik begon met dit boek, niet het gereserveerde. En het boeide me vanaf de eerste bladzijde.
Het is het verhaal van een boerenfamilie in Zeeland.
Het begint met Adriana Rijk, zij werd dienstbode in Goes, ze moest wel want ze was al bijna 25 en er was nog geen man in haar leven.
Ze komt in een welgesteld gezin terecht en verzorgt daar o.a. een van de zoons die ziek is. En ze raakt zwanger. Ongehuwd zwanger.
Naar alle waarschijnlijkheid van die zoon. Zeker is dat niet, maar de familie draagt wel bij in de kosten.  Ze gaat terug naar haar ouders en krijgt een zoontje, Jan. Jan Rijk dus.
Deze Jan trouwt als hij volwassen is met een boerendochter. Zij krijgen ook een zoon, Kees.
Kees trouwt met Naan. We zijn dan vele verhalen verder en aangeland in 1935. Kees is nog steeds  pacht/keuterboer.
Dan krijgt Kees de kans om opnieuw te beginnen, met meer land,  in de Wieringermeer. Nieuw land. Vanuit Beveland naar de Wieringermeer.
Polderpioniers, dát zijn ze.

Marian Rijk, een kleindochter van Kees en Naan,  heeft heel wat feiten en feitjes achterhaald en opgespoord en vertelt het verhaal zo dat je steeds verder wilt lezen. Ik vond het een heerlijk boek.

Hier vind je trouwens de blog van de schrijfster: klik
De moeite waard om eens te kijken en (te blijven kijken denk ik).Een week later was ik weer in de bieb en daar lag een boek van Maria Rijk. Dat is dezelfde schrijfster ontdekte ik. Voor het familieverhaal gebruikte ze haar echte naam en voor de thriller, want dat was het, gebruikt ze de naam Maria Rijk

Ik vond het wel een speciaal boek.
Al heb ik meer genoten van de Polderpioniers, toch was dit ook wel een onderhoudend boek en zeker aan het eind verrassend/
Bart, de ex-man van Ellen komt er achter dat hij onvruchtbaar is, nu hij met zijn nieuwe vriendin probeert zwanger te worden. Dus... hoe kan het dan dat hij met Ellen samen een dochter heeft, waar hij trouwens dol op is, Katja?
Iedereen is geschokt, vooral Katja (14) en zij gaat naar haar echte vader op zoek, zodra ze het verhaal van haar moeder heeft gehoord.
Dan volgt een spannende speurtocht, zowel naar Katja als naar haar echte vader.

9 opmerkingen:

Anita Willems zei

Leuke titels! Grappig ook om te ontdekken dat beide schrijfsters dezelfde zijn.
Ik ga Polderpioniers tippen aan een vriendin. Haar familie is uit Zeeland naar de Wieringermeer verhuisd na de watersnoodramp.

KnutzEls zei

Meteen aanvragen die kinderlokkers. Dat moet ik als dochter van een Zeeuwse moeder echt lezen. Goeie tip ook dat blog. Aan de volglijst toegevoegd.

KnutzEls zei

Polderpioniers natuurlijk, stomme autocorrectie

Bertiebo zei

Heel stom, hahaha. Maar ik zit me nu wel slap te lachen

Bertiebo zei

Ja dan is het bijzonder geschikt

Nietzomaarzooo zei

Leuke tip. Zet ze op mijn lijstje.

Floor zei

Ben ook gek op familieverhalen. Best spannend om alles uit te pluizen van je voorouders en dat alles op te schijven tot een mooi boek.

Sjoerd zei

Een echte streekroman dus, dat eerste boek.

Anoniem zei

De polderpioniers spreekt me ook aan. Nog een boek voor op mijn lijstje!