Totaal aantal pageviews

zaterdag 19 mei 2018

Luilak

Een luilak ben ik niet, want vandaag op Luilak, maakte ik deze foto's. Het was zo'n beetje om half zeven.

De situatie is ongewijzigd, maar de spanning stijgt.. Papa Meerkoet doet nog steeds zijn uiterste best en sleept het ene takje na het andere aan. En mama zit en broedt..
Luilakken zijn het dus niet.

Vandaag IS het Luilak. Maar die traditie,  die ik niet kende tot we hier kwamen wonen,  is eigenlijk ongemerkt voorbij gegaan. Verdwenen bedoel ik.
Toen we hier pas woonden was het nog volop.
Kinderen en jongeren trokken langs de huizen en maakten een hele hoop lawaai. Er werd  wel eens een vuilnisbak omgekiept en die zetten we dus uit voorzorg binnen. De ramen zijn ook wel eens beklad met eieren, maar dat was het eigenlijk wel.
En dat gebeurt nu dus allemaal niet meer. Ik hou van tradities, maar deze mis ik helemaal niet!

Meer lezen over luilak: klik

15 opmerkingen:

sjannesblog.com zei

Ik kende Luilak ook niet. Het lawaai maken in de vroege ochtend had wel wat, vond ik, maar als er dingen vernield gaan worden, voerde dat wel te ver. En inderdaad is het gebruik gewoon doodgebloed. Misschien heeft het te maken met het organiseren van Luilakfestivals. Dit jaar ben ik trouwens niet thuis, dus ik weet niet of er toch misschien een wakkere jongen met een opgevoerde brommer door de straat reed.Ik verwacht het niet. Hier in Groningen kennen ze geen Luilak.

Onliemie zei

Dat Luilakgedoe is mij helemaal onbekend. Misschien bloedt dat wel dood omdat de jongeren te lui zijn om daarvoor nog hun bed uit te komen!😜 Wat is dat nu toch met dat nest? Duurt onrustwekkend lang?

schrijfselsvanmij zei

Jij bent echt een vroege vogel! Dat ‘luilakken’ kennen ze hier niet, hier is de traditie dat jeugd (meestal dus jongens) in de nacht voorafgaand aan 1mei versieringen aanbrengt aan het huis van het meisje waarop ze verliefd zijn. Gaat gepaard met nodig drankgebruik en soms harde muziek.

Anoniem zei

Luilak was hier ooit maar nu gaan je jongelui naar bed om 4 uur s’nachts dus zijn ze te lui om hun ben uit te komen voor 4 uur s’middags.

Gr Pien.

Jolande zei

Vroeger gingen we altijd met Luilak naar de bloemenmarkt in Haarlem en dat was ook een leuke traditie.

Nietzomaarzooo zei

Toen ik hier kwam wonen was ik ook verrast door Luilak. Veel brommers in de nacht zonder knalpijp, boter op je ramen gesmeerd (nou ja...zal wel margarine geweest zijn...)en her en der een ei. En een klikko die op een andere plek werd gezet of een paar bloempotten.
Later organiseerde de gemeente speciale Luilakavonden zodat alle luilakkers niet gingen rellen, maar feesten. Je mocht niet met boter op straat lopen (meneer...ik ga pannenkoeken bakken!!)..Hoor en zie nu weinig gedoe meer.

Potjes(bloemen)markt in Haarlem is er nog steeds geloof ik.

miekequilt zei

Ik ken luilakken uit mijn jeugd (meer dan 50 jaar geleden) en vond het altijd leuk. Je kon een blikje op je bagagedrager doen, een touwtje ging om je wielas? en dat maakte een herrie, heerlijk. Belletje trekken, met zeep op de ramen schrijven, het kon allemaal en we deden het ook allemaal. Dus voor mij alleen een hele leuke herinnering aan mijn jeugd waar heel veel kon en mocht. En niet op het platteland hoor, maar gewoon in IJmuiden.

Anoniem zei

Nog nooit van Luilakfeest gehoord. Gelukkig maar, lijkt me, want hoeverre kennen jongeren in groep hun grenzen? Ontaardt dit niet vaak in baldadigheid?

Kitty zei

Jasper stuurde net vanmiddag een foto van een mini-balkonduifje. Morgen maar even een stukkie over schrijven :D
Wie weet komt er bij de waterkipjes ook nog jong grut uit het ei.

Ferrara zei

Luilak ging in onze straat geruisloos voorbij.

Gouden Bergen zei

Hoi Bertiebo,

we hebben hier nog wel een luilakmarkt, die ook wel potjesmarkt wordt genoemd.
Ontzettend veel plantjes zijn er dan de hele nacht door te koop, voor een habbekratsie.

Ik heb nog speciaal het bankje voor de deur binnen gezet, maar ik denk dat het niet nodig was... Volgens mij is het een beetje over met de luilak.

Ik vind die waterhoentjes ijzersterk!
Wat een mooi koppeltje... en dat zo vlak bij jou voor de deur...

Groetjes!
Dasja

Sjoerd zei

Dat is echt een kwakkelend stelletje meerkoeten...

Lot zei

Ik zie net 2 waterhoenkindjes in de sloot voor de deur. Weinig en hopelijk overleven ze het beide. Er is een Kiekendief in het naastliggende moerasje....

Luilak ken ik nog wel uit Amsterdam en we hadden luilakbollen, hele kleine soesjes in mijn herinnering die ik bij de bakker aan de overkant ging halen heel vroeg.

mirjam kakelbont zei

Bij ons deden ze altijd Luilak op Koninginnedag maar sinds die dag is afgeschaft is er ook geen lawaai-optocht meer. Die kleine meerkoeten moeten nu onderhand uit het ei kruipen. Ik gok op morgen (-:

Marthy zei

Ik ken wel dauwtrappen op Hemelvaartsdag maar luilak, neen daar wordt in mijn omgeving niet aan gedaan.