Totaal aantal pageviews

vrijdag 17 juli 2015

Mijn vader is ook verdronken

Wij waren in het Watersnoodmuseum in Ouwerkerk, Zeeland . En we waren onder de indruk.


Dit bijvoorbeeld, was een van de opstellen in een map vol opstellen die kinderen precies een jaar na datum van de ramp, maakten.
En dit is een bedankbrief die de kinderen die De Ramp meemaakten, moesten schrijven aan andere kinderen (in dit geval in Winterswijk) die speelgoed hadden gestuurd. In het geval van Bram een wagentje en een doosje kleurpotlooden. Mijn vader is ook verdronken...schrijft deze Bram van negen.


Dit zagen we in het tweede caisson. Het caisson waar emoties de hoofdrol vervullen.

Dit horloge lag er ook. Het horloge van Hendrina Kievit. Uit Oude - Tonge. Zij verdronk, zoals 1835 anderen en werd herkend aan haar horloge. Haar familie stond het af voor het museum.

Een indrukwekkend museum, met als motto 'Herinneren, Leren, Vooruitkijken'. En dat is wat er gebeurt in vier verschillende caissons die gebruikt zijn om het laatste gat in de dijk bij Ouwerkerk te dichten en die nu als museum functioneren.
Caisson 1: de feiten. Caisson 2: de emoties. Caisson 3: de wederopbouw en bewustwording en Caisson 4: de toekomst. En zo komt in die vier caissons alles aan de orde wat De Ramp betreft. Worden de namen genoemd, worden de verhalen verteld. En dat is goed. Zoals het ook goed is dat er aaandacht is voor de toekomst van de zuidwestelijke delta en het belang van goed waterbeheer. Zeer interessant.
Meer informatie vind je hier: klik

Ik was ook nogal nieuwsgierig naar het adres van het museum. Dat ligt nl  aan De Weg van de Buitenlandse Pers. 
Die naam is te danken aan een initiatief van de Buitenlandse Persvereniging om alle leden 2,50 te laten storten voor een Ouwerkerks boomplantfonds. De eerste die dat bedrag stortte was ere-lid en oud journalist Sir Winston Churchill.

Wij vonden verder ook nog de omgeving zeer de moeite waard, daar aan de Oosterschelde. Je kunt er prachtig wandelen in een gebied met veel door riet en bos omzoomde kreken.

5 opmerkingen:

Marthy zei

Ik heb tijdens een bezoek aan de Neeltje Jans een indrukwekkende film gezien over de watersnoodramp. De tranen liepen me over de wangen, wat is dat verschrikkelijk geweest.

Anoniem zei

Indrukwekkend zelf via het blog

Ingrid Orens zei

Geeft een mens koude rillingen, die kinderbrieven...

Wieneke zei

Verschrikkelijk, zoiets kun je niet bekijken zonder ontroering. En dan dat arme joch, dat nog netjes moest bedanken voor die krijgertjes.

Stins zei

Wij waren er ook van onder de indruk, erg mooi museum...