Totaal aantal pageviews

woensdag 22 juli 2015

Zeeland

We waren vorige week een paar dagen in Zeeland. In Groede uiteraard.
We hadden geen goed weer, niet koud, maar wel voortdurend regen. We zijn wel even op het strand geweest, maar daar was  het niet fijn. Toch voelde het als een vakantie, want er is genoeg te doen, te zien en te beleven. Ook met slecht weer. Ik had het al over het Watersnoodmuseum.

Bovendien: in  Zeeland is ook altijd van alles te PROEVEN.
Natuurlijk mosselen in deze tijd van het jaar, bolussen en...absoluuut een hoogtepunt: chocola met babbelaars.

Lekker, driewerf lekker, vooral als je van chocola en babbelaars houdt, hihi.
Maar er is meer.

Op de heenweg stoppen we altijd in Zierikzee. Het komt bijna altijd zo uit dat we daar tegen lunchtijd zijn en die lunch nemen we in een klein zaakje genaamd: De Zeeuwse Hemel.
Je kunt er lekker zitten, ook buiten. Ze hebben prima koffie, heerlijke taart en vooral lekkere en originele broodjes en salades.
Ik nam deze keer een broodje met makreelboter en zeekraal. Het is heel simpel. Je mengt makreel met gezouten roomboter tot een heerlijk smeersel en dat serveer je dan met een beetje zeekraal op goed brood. En een paar druppeltjes citroen.


Nu zou ik helaas niet weten hoe ik hier aan zeekraal zou moeten komen. In Zeeland is dat makkelijk, het groeit gewoon binnen de dijken. Krabbekwaed heet het daar, of zouterik, maar je mag het niet meer zonder vergunning plukken.

Heel lang geleden toen we pas in Zeeland woonden ben ik het wel eens met m'n moeder gaan plukken. We verzamelden ook krukels, die werden thuis gekookt, met een speld er uit gepeuterd en gegeten, met zeekraal dus. Heerlijk was dat. Leuk eigenlijk dat mijn moeder dat deed. Ze kwam helemaal niet uit Zeeland voelde zich er aanvankelijk ook niet thuis. Maar zeekraal plukken en krukels koken deed ze toch maar mooi.

Ik geloof dat krukels in het Nederlands alikruiken heten. Even kijken of ik een plaatje vind.
Ja dus:
Een krukel ziet er een beetje uit als een slak, maar het is geen slak. Van slakken houd ik niet, terwijl als ik nu aan krukels denk loopt het water me in de mond.

Ik heb ze nu bij dit bezoek niet gegeten, maar wel mossels en die waren heel erg lekker. Groot en mals. Mmmmm!
Het was zo druk in het mosselrestaurant in Phillipine dat alle mossels om een uur of acht op waren. In heel Phillipine geen mossel meer te krijgen. Dat zegt wel wat!


5 opmerkingen:

Wieneke zei

Fijn, dat jij het allemaal zo lekker vindt, maar ik houd het maar bij de bolussen, denk ik. :-)

Jolande zei

Ik weet niet of het altijd in het assortiment zit, maar ik heb nog niet zo lang geleden bij AH met zeekraal in mijn handen gestaan.

Marthy zei

Ooit, jaren geleden, hebben wij ook mosselen gegeten ik Phillipine en ook toen was het ontzettend druk met eters.

Ingrid Orens zei

Hmmmm alikruiken ! Da's láng geleden dat ik die nog gegeten heb...
Vreemd, ik kende het woord krukels niet, en toch was het direct duidelijk waarover het ging.
En babbelaars met chocolade ?!? Nog nooit gegeten ! Jeetje, dat klinkt hemels !!!

debora zei

binnenkort gaan wij vanuit belgie naar groede,hebben iets gelezen over een rommelmarkt die daar is en wij gaan daar gebruik van maken!dan ga ik zeker eens de bolussen en die chocolade zoeken!!!groetjes debora